vineri, noiembrie 22, 2024
AcasăSocialNoi experiențe de formare profesională pentru viitorii educatori în grădinițe din Torino-...

Noi experiențe de formare profesională pentru viitorii educatori în grădinițe din Torino- Italia

[ad_1]

De aproape 20 de ani, elevii de la specializarea învățător-educatoare din cadrul Colegiului Național Pedagogic „Vasile Lupu” din Iași  beneficiază, prin implicarea și sprijinul profesorilor din această instituție, de stagii de formare în diverse școli și grădinițe europene, în contextul proiectelor cu finanțare externă.

Și în acest an școlar, în perioada 4-15 decembrie 2023 sunt implementate mobilitățile de formare profesională  din cadrul Proiectului nr. 2023-1-RO01-KA121-VET-000123865, cod Acreditare nr. 2020-1-RO01-KA120-VET-000095281.

Sub coordonarea doamnelor prof.dr. Irina Cosovanu și  prof. dr. Genoveva Farcaș,  un număr de 14 elevi de la profilul pedagogic, specializarea învățător-educatoare, efectuează timp de două săptămâni un stagiu de practică pedagogică în 5 grădinițe din Torino. Obiectivele urmărite în această mobiltate de formare  sunt educația pentru mediu, multilingvismul, incluziunea, utilizarea noilor tehnologii în procesul didactic de predare-învățare-evaluare precum și dezvoltarea competențelor interculturale.

Stagiile de practică pedagogică din cadrul mobilităților reprezintă o componentă esențială în formarea profesională a viitorilor învățători și educatori. Această experiență oferă elevilor oportunitatea de a aplica cunoștințele teoretice dobândite în timpul studiilor într-un mediu real, divers și  internațional.

Prin participarea la mobilități care includ stagii de practică pedagogică, viitorii educatori au șansa de a experimenta practici din diferite sisteme de învățământ, abordări pedagogice specifice acestora. Această diversitate îi ajută să își dezvolte o viziune mai amplă și să înțeleagă mai bine complexitatea domeniului educațional. De asemenea, interacțiunea cu elevi din medii culturale diferite oferă oportunitatea de a dezvolta abilități de adaptare și înțelegere a diversității.

Stagiile de practică pedagogică din cadrul mobilităților pot contribui la dezvoltarea abilităților de comunicare și colaborare într-un context multicultural. Viitorii învățători și educatori au posibilitatea de a lucra cu colegi și elevi cu perspective și nevoi diferite, ceea ce îi pregătește mai bine pentru a răspunde provocărilor din sălile de clasă.

Totodată aceste stagii îi ajută să-și îmbunătățească abilitățile practice, să acumuleze experiență în gestionarea clasei, să dezvolte strategii eficiente de predare și să își perfecționeze abilitățile de evaluare a progresului elevilor. Prin reflectarea asupra propriei lor practici și printr-o înțelegere mai profundă a proceselor educaționale, aceștia devin profesioniști mai bine pregătiți să facă față provocărilor specifice domeniului educațional.

Această abordare holistică contribuie la pregătirea absolvenților pentru a deveni profesioniști competenți și adaptați la cerințele complexe ale sistemelor de învățământ contemporane.

Iată câteva impresiii ale elevilor, beneficiari ai acestei mobilități:

,,Această mobilitate a ajutat la evoluția mea personală și profesională, oferindu-mi nu doar cunoștințe și abilități noi ci și amintiri neprețuite și  relații durabile.A fost o investiție în creșterea mea și cu siguranță va continua să influențeze parcursul meu viitor, într-un mod pozitiv’’. Tănase Larisa, clasa a XI a A.

,,Această  mobilitate a fost una marcantă, însemnând pentru mine multe  experiențe în premieră : prima dată când am zburat cu avionul, prima dată când am vizitat o țară străină, , prima dată când am stat atât de mult timp departe de casă. Nu îmi pot imagina un context mai bun în care aceste lucruri s-ar fi petrecut dat fiind faptul că nu am simțit nicio clipă disconfort: oamenii întâlniți, cadrele didactice, tutorii de practică, copii din grupele la care am mers au făcut experiența Erasmus una unică, irepetabilă, minunată ‘’. Crețu Iulia, clasa a X-a B.

[ad_2]

Sursa: bzi.ro
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments