luni, noiembrie 25, 2024
AcasăActualitateNoul plafon de energie cu preț compensat a fost redus. Cum poate...

Noul plafon de energie cu preț compensat a fost redus. Cum poate fi economisit consumul în casă

[ad_1]

Guvernul a redus cu 15 la sută plafonul de consum lunar pentru care compensează facturile, mai exact de la 300 de kiloWatt oră până la 255 de kiloWatt oră. Cu alte cuvinte, românii sunt îndemnați să facă economii la fel ca şi alte țări din Uniunea Europeană. Iată cum poate fi economisit consumul în casă.

Modul de folosire a electrocasnicelor are o mare importanță în ceea ce privește consumul acestora.

În fiecare locuință există dispozitive care consumă energie electrică. Totuși, atunci când nu sunt folosite, este bine ca acestea să fie scoase din priză. Există aparate care ar putea consuma energie inutil, astfel că facturile ar putea să vină mai mari decât te-ai fi așteptat.

„În fiecare casă există mai multe variante de consumatori. Unul dintre exemple se află aici: cuptorul cu microunde aduce un consum mediu de 3,4 kWh, ceea ce înseamnă 34 kW lunar. La fel, lucrurile pot fi calculate și la o mașină de spălat rufe, care în medie aduce un consum de 2 kW pe oră. Per total, la o utilizare de 20 de spălări pe un program normal ne poate aduce într-o lună un consum de 40 kW”, a explicat inginerul Octavian Rădan.

Cum poți reduce factura la curent

Aparatele cele mai ”păcătoase” din punct de vedere al consumului sunt tocmai acelea pe care obișnuim să le folosim cel puțin o dată pe zi.

Iată lista de electrocasnice care, odată scoase din priză, pot reduce factura de curent:

– Televizoarele consumă, în medie, 50 kwh pe an.

– Sistemul WI-FI și receiverul consumă până la 30 kwh pe an.

– Încărcătoarele telefoanelor mobile consumă un watt-oră pe zi

– Calculatoarele consumă curent non-stop, ajungând chiar la 50 kwh pe an.

Prețuri plafonate

  • Consum până în 255 kw – 0,8 lei/kwh
  • Consum până în 100 kw – 0,68 lei/kwh

Potrivit Federației Asociațiilor Companiilor de Utilități din Energie (ACUE) cei care vor avea probleme în sezonul rece, sunt oamenii care se încălzesc cu energie electrică.

„Nu ar trebui să se vadă o diferență la cei care au aparate eficiente energetic, ci la cei care se încălzesc cu energie electrică. Adică problema o să vină în sezonul rece, pentru familiile care se încălzesc cu energie electrică”, spune Dana Dărăban, reprezentant ACUE.

[ad_2]

Sursa: bzi.ro
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments