miercuri, ianuarie 1, 2025
AcasăSocialO ”comoară” din plin centrul Iașului ar putea fi mutată! Totul se...

O ”comoară” din plin centrul Iașului ar putea fi mutată! Totul se va întâmpla până la finalul acestui an (Exclusiv)

[ad_1]

Aflată în plin centrul orașului Iași, o ”comoară” ar putea fi mutată. Concret, până la finalul acestui an (octombrie 2022), Biblioteca Județeană ”Gheorghe Asachi” din Iași trebuie să elibereze un spațiu de zeci de metri pătrați din zona Galeriilor de pe Bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt. Totul având în vedere că acel contract de închiriere semnat pe 10 ani cu Banca Comercială Română a expirat, iar compania nu mai dorește prelungirea acestuia

O ”comoară” din centrul orașului Iași ar putea fi mutată. Concret, până în luna octombrie 2022, Biblioteca Județeană ”Gheorghe Asachi” din Iași trebuie să elibereze un spațiu de zeci de metri pătrați din zona Galeriilor de pe Bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt. Totul având în vedere că acel contract de închiriere semnat pe 10 ani cu Banca Comercială Română a expirat, iar compania nu mai dorește prelungirea acestuia.

”Da, acum expiră contractul de 10 ani pe care-l aveam, de închiriere a spațiului de la Banca Comercială Română. Acesta a și fost modernizat de cei de acolo. În acesta funcționează Secția Adulți. Acum, aceștia nu mai doresc prelungirea. Avem variante de reorganizare”, a precizat scriitorul Dan Doboș, directorul Bibliotecii Județene.

O comoară din plin centrul Iașului ar putea fi mutată

Institutia are în proprietate colecții speciale și rare de tipărituri și cărți, unele vechi de peste jumătate de mileniu, și care valorează și până la mii de euro, dar și volume de largă circulație. În total, este vorba despre aproximativ 600.000 de volume, dintre care 20.000 sunt exemplare unice. Concret, în rândul documentelor și cărților extrem de interesante și cu o valoare aparte de la Biblioteca ”Asachi” se află și un incunabul, vechi de aproximativ 600 de ani.

”Printre exemplarele cele mai rare, vechi și inedite din colecția bibliotecii, cel mai valoros este un incunabul de la 1484, cu predici ale Sfântului Augustin, în limba latină. Este una dintre cele mai vechi cărți existente în țara noastră, iar aceasta este un obiect de patrimoniu… La un asemenea exemplar, accesul publicului se face foarte rar și se poate accesa doar cu acordul direcțiunii și cu o anumită motivație, deoarece nu oricine poate răsfoi un asemenea exemplar. El ar risca să fie deteriorat grav și iremediabil! De precizat e că exemplarul este estimat, ca valoare, la 10.000 de euro și este singurul de acest gen din România”, se arată în descrirea instituției.

Mai departe, un alt volum foarte vechi și care are o valoare de piață tot de câteva mii de euro, din colecția instituției, este o carte originală de amintiri. Un alt exemplar unic, prin caracteristicile sale, este și manuscrisul intitulat ”Liberum Amicorum”, adică o ”Carte a Prieteniei”. Cartea datează din secolul al XVII-lea și a fost a unui umanist german, iar, la rândul său, are tot o valoare de 10.000 de euro. În filele acestui manuscris putem găsi foarte multe desene cu blazoane ale unor familii nobiliare din acele vremuri.

Colecția cărților ținute ”la secret” de comuniști

Pe de altă parte, un alt element extrem de interesant și de incitant al Bibliotecii ”Gheorghe Asachi” este ”Fondul de Carte Secretă”. Acesta a fost fondat după 1948, de către Regimul Comunist. ”Acest «fond secret de carte» a fost înființat de comuniști, după 1948. Practic, o serie de autori sau de cărți ce nu trebuiau să fie citite de către publicul larg, din motive diverse sau hilare uneori, există si acum la bibliotecă.

Desigur, acum cititorii pot avea acces la el. Practic, fie că era vorba de scriitori ce trebuiau interziși sau care au fugit din țară, fie că vorbim de lucrări ce prezentau lumea occidentală, acestea trebuiau ținute bine la secret și nu trebuia să se știe de existența lor, tocmai pentru a nu fi corupt publicul”.

Un secol de la fondare

Biblioteca ”Asachi” a împlinit 102 ani de la fondare. În 1920, la 1 octombrie, Primăria Municipiului Iași aproba constituirea Societății Culturale ”Muzeul Orașului Iași” și a Bibliotecii Municipalității, la propunerea unor personalități, printre care: Gh. Ghibănescu, Orest Tafrali, N.A. Bogdan, Mihai Costăchescu sau Sever Zotta. Astfel, aceasta a fost instalată, la început, împreună cu muzeul, într-o clădire ce aparținuse fostei Direcții a Societății Invalizilor. Între 1924 și 1926, istoricul N.A. Bogdan alcătuiește primul catalog al bibliotecii.

Din 1935 ea devine o instituție de sine stătătoare, cu un buget propriu. De asemenea, între 1936 și 1945, biblioteca este condusă de Rudolf Șutu.
În 1937, la 1 iulie, istoricul Nicolae Iorga, unul dintre importanții donatori de cărți (574 de volume), vizita biblioteca și consemna:

”Întemeierea acestei biblioteci de către Primăria Municipiului Iași este una dintre cele mai frumoase opere culturale!”.

Tot atunci, într-un local din curtea Mănăstirii ”Golia”, are loc deschiderea oficială a Bibliotecii Municipalității. La eveniment au participat oficialitățile orașului, personalități ale culturii ca Petre Andrei, Orest Tafrali, Ilie Bărbulescu sau Octav Botez.

Așadar, această comoară din plin centrul Iașului ar putea fi mutată, iar totul se va întâmpla până la finalul acestui an.

[ad_2]

Sursa: bzi.ro
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments