[ad_1]
O mare personalitate a orașului Iași a făcut un gest suprem! A donat o uriașă avere, într-o manieră superbă. Biblioteca „Dumitru Stăniloae” din cadrul Ansamblului Mitropolitan Iași are, începând de joi, 15 decembrie 2022, o nouă secțiune de carte – „Acad. Alexandru Zub”. Contribuția are la bază donația marelui academician Zub, născut în Vârfu Câmpului, județul Botoșani. Acesta a oferit întreaga sa colecție de volume, manuscrise și fișe Mitropoliei Moldovei și Bucovinei
O personalitate a orașului Iași a făcut un gest suprem! A donat o uriașă avere, într-o manieră superbă. Așadar, Biblioteca „Dumitru Stăniloae” din cadrul Ansamblului Mitropolitan Iași are, începând de joi, 15 decembrie 2022, o nouă secțiune de carte – „Acad. Alexandru Zub”. Contribuția are la bază donația marelui academician Zub, născut în Vârfu Câmpului, județul Botoșani.
Acesta a oferit întreaga sa colecție de volume, manuscrise și fișe Mitropoliei Moldovei și Bucovinei (MMB). Academicianul și istoricul Alexandru Zub, fost director al Institutului de Istorie „A.D. Xenopol” din Iași, a strâns, de‑a lungul deceniilor, numeroase și impresionante volume, manuscrise și fișe cu aprecieri personale.
O mare personalitate a orașului Iași a făcut un gest suprem
Academicianul Alexandru Zub, prezent la evenimentul de pe 15 decembrie 2022, a mulțumit MMB pentru amenajarea noului fond de carte, arătând, totodată, că este recunoscător celor care se vor ocupa de studiul istoriei.
„Tot ceea ce a acumulat academicianul de‑a lungul anilor, întregul fond de carte și de manuscrise, nu doar lucrări tipărite, ci și foarte multe fișe valoroase pe care le are domnia sa, au fost donate către Biblioteca «Dumitru Stăniloae». Este o șansă pentru generațiile care vin de a avea acces la această comoară istorică și de a continua cercetarea distinsului nostru academician și istoric”, transmiteau, la începutul acestui an, în februarie 2022, oficialii Mitropoliei Moldovei și Bucovinei.
Academicianul Alexandru Zub a fost condamnat la zece ani de închisoare politică
Istoricul Alexandru Zub s‑a născut la data de 12 octombrie 1934, în localitatea Vârfu Câmpului, Botoșani. De la 10 septembrie 1991 a fost membru corespondent al Academiei Române, iar din 2004 este membru titular. În 1957 a organizat o manifestare studențească, considerată ilegală de către autorități, cu ocazia împlinirii a 500 de ani de la înscăunarea marelui domnitor Ștefan cel Mare.
Ca urmare, a fost condamnat la zece ani de închisoare politică, din care a executat șase, ca deținut politic. Acum, academicianul s‑a retras la Mănăstirea Văratec. Alexandru Zub are aproape șase decenii de activitate în domeniul istoriei. Astfel, o mare personalitate a orașului Iași a făcut un gest suprem și a donat o uriașă avere, într-o manieră superbă.
[ad_2]