[ad_1]
Protestele pașnice continuă în fața sediului Operei Naționale Române Iași. Joi, 29 octombrie 2020, pe treptele Teatrului Național, zeci de angajați ai ONRI scandează demisia managerului Beatrice Rancea. Marius Aftaragaci, liderul Sindicatului angajaților nemulțumiri ai ONRI a transmis un nou mesaj.
Liderul angajaților nemulțumiți ONRI susține că protestul de astăzi are loc deși sunt programate repetiții pentru spectacolul de aniversare a Operei Naționale din Iași. O altă problemă expusă și fiind considerat un abuz este acela al nerecuperării grupelor de muncă în compartimentul cor și orchestră. Artiștii și-au pierdut grupele de muncă din cauza managementului defectuos al managerului Beatrice Rancea.
„Deşi avem repetiţie, trebuie să mergem în curând, ne-am adunat pe trepetele Operei Naţionale Romane din Iaşi să cerem demiterea managerului Beatrice Rancea. Vrem să vă amintim un alt neadevăr pe care doamna Rancea îl spune în Operă. Faptul că a făcut demersuri pentru a recupera grupele de muncă a oamenilor. Grupele de muncă s-au pierdut din cauza managementului defectuos. Nu s-a făcut niciun demers pentru a se recupera grupele de muncă la compartimentul cor şi orchestră, instrumentele cu corzi. Nu s-a făcut demersul corect. Dumneaei a vrut să arate că a făcut demersuri trimiţând către Minister . Ori nu Ministerul trebuia să se ocupe de această problemă, ci dumneaei la timpul potrivit trebuia să încadreze pe toată lumea la grupele de muncă. Ori, nu se poate. Oamenii vor ieşi mai târziu la pensie, oameni care ar trebui să beneficieze de condiţiile speciale. Nu a reuşit până în momentul de faţă să rezolve această problemă şi probabil vom ajunge în instanţă”, a transmis Marius Aftaragaci, liderul Sindicatului angajaților ONRI.
Imaginea instituției de cultură ieșeană a fost pătată
Persoanele adunate pe scările Teatrului Național „Vasile Alecsandri” din Iași nu vor înceta protestele până când demisia managerului Beatrice Rancea nu va fi semnată și comunicată tuturor. Deși are un management defectuos, nu se prezintă la Operă și nu face lucrurile necesare ca instituția să funcționeze normal, ”de ce nu își dă demisia această doamnă?” se întreaba Marius Aftaragaci. Municipiul Iași va deveni capitală culturală doar atunci când lucrurile vor reveni la normal.
„Ieri, s-au terminat toate evaluările după ce le-au anulat. Au schimbat abordarea, nu au mai fost pedepsiţi aşa cum începuse în forţă angajaţii. Programul a apărut. Nu ştiu, la Operă trebuie să facem lucruri publice că lucrurile să meargă în regulă? Nu este normal că lucrurile să meargă în felul acesta. Noi vom protesta până această doamnă vă pleca. Dovezile sunt mai multe, clare. Nu înţeleg de ce această doamnă nu pleacă în altă parte. Nu mai este dorită aici la noi în instituţie şi 9 ani de zile este suficient. A demonstrat tot ce a putut să facă şi toate abuzurile săvârşite sunt şi vor rămâne în istorie ca o pată neagră pe această instituţie de prestigiu. Opera are nevoie de oameni competenţi, cu suflet, empatie, dragoste de cultură şi oameni. Doar aşa Iaşul poate fi şi capitala culturală. Dar cu asemenea bube în cultură, nu se poate. Demisia doamna Rancea! Mulţumim susţinătorilor şi aşteptam să primim al doilea corp de control. Mergem la repetiţie, pe 3 noiembrie avem spectacol aniversar. Doamna nu este în instituţie, dar noi nu avem program. Cu ce se ocupa doamna Rancea când noi ne pregătim de spectacol? Vă aşteptam alături de noi şi la protest şi la spectacole. O zi frumoasă”, au fost cuvintele transmise de Marius Aftaragaci, liderul Sindicatului angajaților ONRI.
[ad_2]