miercuri, ianuarie 22, 2025
AcasăSocialO specială, istorică și unică expoziție despre „Magia Crăciunului”, organizată la Iași...

O specială, istorică și unică expoziție despre „Magia Crăciunului”, organizată la Iași – FOTO

[ad_1]

Specială, istorică și unică expoziție despre „Magia Crăciunului, organizată la Iași. Astfel, până la data de 23 decembrie 2022, în spațiul de la etajul I al Bibliotecii Centrale Universitare „Mihai Eminescu” din Iași derulează expoziția „Magia Crăciunului”. Aceasta doreşte să readucă în actualitate acel oraş moldav al luminii, al tradiţiilor, al balurilor şi ospeţelor de la casele boiereşti, în care toată suflarea Iaşului aristocratic se pregătea cu desfătare pentru perioada sărbătorilor de iarnă, pline de voie bună, cântec, dans şi festinuri

Specială, istorică și unică expoziție despre „Magia Crăciunului”, organizată la Iași. Până pe 23 decembrie 2022, în spațiul de la etajul I al Bibliotecii Centrale Universitare (BCU) „Mihai Eminescu” din Iași derulează expoziţia „Magia Crăciunului”. Aceasta doreşte să readucă în actualitate acel oraş moldav al luminii, al tradiţiilor, al balurilor şi ospeţelor de la casele boiereşti, în care toată suflarea Iaşului aristocratic se pregătea cu desfătare pentru perioada sărbătorilor de iarnă, pline de voie bună cântec, dans şi festinuri.

Perioada La Belle Époque (1871-1914), în care oraşele ţării trăiau o epocă de rafinament, de ghirlande de beteală şi de cutii luxoase cu bomboane fondante, de prăvălii înțesate cu coloniale şi de petreceri rafinate, ce puteau fi asemănate cu cele din marile orașe europene.

Specială, istorică și unică expoziție despre „Magia Crăciunului”, organizată la Iași

Obiceiurile şi datinile de Crăciun erau respectate şi reprezentau un prilej de mare sărbătoare pentru ieşeni. Din Ajunul Crăciunului, de cum se însera, colindele se auzeau în fiecare colţ de mahala, într-un refren perpetuu de „Florile dalbe” sau „Velerim şi Veler Doamne”. Conform tradiţiei, colindătorii primeau un colac făcut din grâu curat, numit colindeț, nuci, mere sau alte produse tradiţionale.

În ziua de Crăciun, străzile erau cutreierate de Irozi, Stele, Luceferi, Capre, Urşi, precum şi de tradiţionala Ladă de păpuşi. În casele boiereşti sau ale negustorilor avuţi, tradiţia împodobirii pomilor de Crăciun (apărută din a doua jumătate a secolului al XIX-lea) era prilej de serbare a copiilor şi loc unde se împărţeau darurile. La Iași, primul brad a fost semnalat în casa lui Mihail Kogălniceanu (Șuțu, Rudolf. Iaşii de odinioară. Vol. 2. Iaşi: Tipografia Lumina Moldovei, 1928, p. 470).

„În reşedinţa familiei Roznovanu exista şi o capelă unde în fiecare an se ţineau slujbe de Crăciun… Familia Roznovanu obişnuia să pună un brad mare în casă şi un altul şi mai mare în curtea din faţă şi îi încărcau de daruri. În palat erau invitaţi musafirii simandicoşi, dar copiii sărmani, cărora li se acorda o mare atenţie, nu erau nici ei uitaţi. În seara de Ajun, luminile scăldau Uliţa Mitropoliei”.

În hora Crăciunului şi a Sfântului Vasile se prindeau cu nostalgia copilăriei şi dughengii (negustorii), confisierii (cofetarii) şi locantierii (cârciumarii), participând la „Concursul vitrinelor de Crăciun”, îmbrăcând localurile în podoabe strălucitoare şi colorând cu turtă dulce, zahăr, ciocolată, pistil, alviţă şi delicatese vitrinele magazinelor de pe Ulița Sârbească, Ulița Goliei sau Ulița Mare.

În perioada sărbătorilor şi a iernii apăruse o nouă atracţie printre ieşeni şi anume patinajul. Arhitectul Iulius Reinecke, în iarna anului 1879, a înființat pe strada Dancu (Nemțească), lângă Teatrul Național „Vasile Alecsandri”, un patinoar în ograda lui Teodor Balasan, directorul Ziarului „Curierul”. Aici erau și concerte de muzică militară. Mai înainte, în 1871 existase un patinoar în preajma gării, înființat de funcționarii austrieci de la calea ferată Viena – Pașcani – Iași. În 1881, Reinicke a mutat patinoarul lângă casa sa din Copou.

Cele mai aşteptate evenimente erau petrecerile şi balurile. La Iaşi organizau asemenea petreceri familiile Rosetti, Roznovanu, Cantacuzino, Mavrocordat, Catargiu, Paşcanu etc., adică elita boierimii orașului.

Expoziție realizată în cadrul proiectului „Restaurare și reabilitare a clădirii monument istoric Biblioteca Centrală Universitară «Mihai Eminescu» Iași”

Expoziţia „Magia Crăciunului”, realizată în cadrul proiectului „Restaurare și reabilitare a clădirii monument istoric Biblioteca Centrală Universitară «Mihai Eminescu» Iași”, prezintă, în acest context, o selecţie de cărţi cu tematica Crăciunului. Expoziţia este împărţită în trei secţiuni ce se împletesc şi scot în evidenţă strălucirea acestei sărbători, bucuria ce o emană şi tradiţiile păstrate din generaţii.

Secţiunea Obiceiurilor şi tradiţiilor de Crăciun prezintă un repertoriu foarte diversificat din zona Moldovei, de colinde, urături, jocuri ale unor personaje specifice sărbătorii, Irozi, Stele, Luceferi, Capre, Urşi, precum şi tradiţionala Ladă cu păpuşi. Secţiunea Gastronomiei prezintă o diversitate a cărţilor cu preparate culinare specifice zonei Moldovei, ce respectă calendarul religios şi pun în valoare originalitatea şi gustul inconfundabil al bucătăriei moldoveneşti.

Secţiunea Petrecerilor specifice Crăciunului prezintă o desfăşurare de cărţi şi imagini cu Iaşul balurilor şi petrecerilor de la conacele boiereşti, ce puteau fi comparate cu petrecerile din marile oraşe europene. Cărţile fac parte din colecţiile Bibliotecii Centrale Universitare „Mihai Eminescu” Iaşi şi prezintă istoria acestui oraş sub amprenta sărbătorilor de Crăciun.

Așadar, o specială, istorică și unică expoziție despre „Magia Crăciunului”, organizată la Iași.

[ad_2]

Sursa: bzi.ro
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments