marți, ianuarie 14, 2025
AcasăCulinarOstropel de pui ca la mama acasă: Secretul gustului autentic al unei...

Ostropel de pui ca la mama acasă: Secretul gustului autentic al unei mâncări românești

[ad_1]

Ostropelul de pui este o mâncare simplă, de vară, cu mult usturoi și sos de roșii. Chiar dacă ați avut ocazia să mâncați acest preparat în multe locuri, cu siguranță nimic nu se poate compara cu ostropelul de pui ca la mama acasă. Mama avea niște secrete care dădeau ostropulului un gust „de-ți plouă în gură“ numai când te gândești la el.

De obicei, mama ne servea cu mămăliguță, ostropelul de pui fiind la fel de bun atât cald, cât și rece. Mama făcea ostropel cu pui de țară și cu roșii dulci și aromate, de-abia culese din grădină.

La ostropel, mama folosea toate bucățile de pui și le împărțea la masă după reguli bine stabilite: bărbații din familie primeau pulpele, aripioarele ajungeau la copii,  ea mânca gâtul sau spatele, cu cele mai multe oase și mai puțină carne.

În timp ce fierbea ostropelul pe plită, mama pregătea alături o mămăliguță care era gata fix odată cu ostropelul.

farfurie cu ostropel de pui

Ostropel de pui ca la mama acasă: Ingredientele unei mâncări savuroase

Pentru ostropelul de pui, mama obșnuia să frigă carnea de pui, alte ori o trăgea la tigaie, cu sos de roșii și usturoi. Neapărat se servea cu mămăliguță. Iar dacă puiul era unul fraged, adus de bunica de la țară, crescut cu ingrediente naturale, gustul ostropelului nu avea cum să nu fie unul desăvârșit.

Pentru ostropelul de pui, mama folosea aproximativ 1 kg carne fragedă de pui, sare și piper, 2 foi de dafin, 1 căpățână de usturoi, 1 ceapă, 200 ml vin alb demisec, 500 gr roșii coapte și tocate, pătrunjel verde și 100 ml ulei.

Mai întâi, mama porționa carnea de pui și o condimenta cu sare și piper, masând-o să se condimenteze uniform. După ce o O lăsa „la odihnit“ preț de aproximativ 15-20 de minute, apoi o rumenea pe toate părțile în ulei încins.

După ce bucățile de carne s-au rumenit, le transfera în alt vas și le acoperea.

farfurie cu ostropel de pui

Se servește „obligatoriu“ cu mămăliguță

Între timp, mama avea grijă să se ocupe de sos. Călea ceapa tocată solzișori, împreună cu 3-4 căței de usturoi, tocați rondele, în grăsimea rămasă de la carne. Mama avea grijă să picure din când în când și câte puțină apă fierbinte, pentru a nu se prăji ceapa intens.

Pe urmă, opărea roșiile, le decojea și le toca în cuburi. Când ceapa era bine pătrunsă, adăuga carnea de pui peste ea și vinul și le lăsăm să fiarbă la foc scăzut, până se evaporă alcoolul, apoi adăuga roșiile pasate.

Mai lăsa ostropelul de pui pe foc, aproximativ 15 minute, timp în care adăuga restul de usturoi răzuit, 2 foi de dafin și-l potrivea de gustul cu sare și piper.

După stingerea focului, adăuga pătrunjelul tocat, care dădea un plus de aromă.

Mămăliga era întotdeauna gata odată cu ostropelul și toată lumea mânca de se lingea pe degete.

farfurie cu ostropel de pui

[ad_2]

Sursa: bzi.ro
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments