[ad_1]
Pasca cu smântână, rețeta unei prăjituri care va satisface toate gusturile. Pasca simplă și rapidă, soluția unui desert îndrăgit de toată familia la masa de Paști.
În ultimii ani gospodinele încearcă tot felul de rețete pentru o masă bogată a sărbătorilor pascale.
Pasca cu smântână: Cea mai simplă rețetă
Pasca este desertul cel mai căutat în această perioadă, iar modul său de preparare diferă de la o gospodină la alta. Rețeta unei prăjituri de pască simplă și rapidă constă în ingrediente bine cântărite și atent selecționate. Avem nevoie pentru aluat de 150 gr unt, 200 gr făină, 70 gr zahăr, 2 gălbenușuri, zahăr vanilat, coajă rasă de lămâie.
Untul la temperatura camerei se amestecă cu făina cernută și restul de ingrediente. Se obține o cocă moale care se întinde pe fundul unei tăvi de tort cu diametrul de 28 cm.
Pentru umplutură avem nevoie de 800 gr smântână grasă (min 20% grăsime), 8 gălbenușuri, 6 albușuri bătute spumă, 6 linguri făină, 4 linguri griș, 10 linguri zahăr, semințele dintr-o păstaie de vanilie, esența de vanilie.
Compoziția umpluturii trebuie să fie cremoasă, iar secretul stă în încălzirea smântânii la bain-marie. Se pune o oală la fiert, iar când apa ajunge la punctul de fierbere se adaugă bolul cu smântâna.
Smântâna se pune într-un vas mare și se amestecă cu gălbenușurile, zahărul și aromele. Peste smântână se adaugă grișul, făina cernută și se amestecă bine. Se adaugă albușurile bătute spumă și se încorporează cu o spatulă de silicon, de jos în sus.
Compoziția se toarnă peste aluat și se pune la copt, în cuptorul preîncălzit, la o temperatura de 180 de grade timp de 45 – 50 de minute până se rumenește. Se scoate din cuptor și se lasă la răcit aproximativ 5 ore. Se poate servi cu un pahar de lapte cald.
Masa tradițională de Paști: Alimente pe care le întâlnim pe mesele românilor
Ouăle de Paști pictate manual, drobul de miel, sarmalele sau ciorbele sunt preparate care nu lipsesc de pe mesele românilor în prag de sărbătoare. Gospodinele pregătesc cu fast mesele bogate și îmbelșugate de Paști printre care și pasca simplă și rapidă, cu aluat fraged și pufos, cu brânză și ciocolată sau pasca cu smântână sunt alegerile cele mai des întâlnite pentru dulciuri pufoase și aromate.
Oul a fost asociat cu renașterea, cu începuturile, apoi cu Învierea Domnului. La începuturi, culoarea roşie făcea referire la sângele pe care Mântuitorul l-a vărsat pentru omenire, viaţa şi jertfa făcută de Hristos pe Cruce. Mielul sau oaia întruchipează animalul de sacrificiu, inocenţa, blândeţea şi puritatea. Lumânarea aprinsă este semn al luminii în toate culturile, simbolizează o viaţă dedicată iubirii unice, iar topirea sugerează suferința și sacrificiul.
Pasca este un simbol al jertfei pe care Hristos a adus-o credincioșilor prin răstignirea sa pe cruce și este gătită în Sâmbăta din înaintea Învierii și este sub diferite forme și rețete după placul și gustul fiecăruia.
Dusă la Biserică pentru a fi sfințită, pasca cu smântână, în trecut se credea că are puteri miraculoase. Vindeca boli și suferințe. Lumânarea aprinsă este semn al luminii în toate culturile, simbolizează o viaţă dedicată iubirii unice, iar topirea sugerează suferința și sacrificiul.
[ad_2]