luni, decembrie 23, 2024
AcasăSocialPerfecționarea digitală a profesorilor de la Liceul Teoretic „Ion Neculce” din Târgu...

Perfecționarea digitală a profesorilor de la Liceul Teoretic „Ion Neculce” din Târgu Frumos

[ad_1]

Pentru ca elevii să beneficieze de un sistem de învățare flexibil, centrat pe dezvoltarea de competențe specifice secolului XXI, este necesar ca potențialul tehnologiilor informației și a comunicațiilor să fie valorificat pe deplin.

Din acest motiv, în cadrul proiectului, finanțat de Uniunea Europeană prin programul Erasmus+, „EDUCAȚIA DE VALOARE+, UN PUZZLE 3D: DIGITALIZARE, DEZVOLTARE DURABILĂ, DIVERSITATE PENTRU INCLUZ!UNE” (nr. 2023-1-RO01-KA122-SCH-000134992), patru cadre didactice de la Liceul Teoretic „Ion Neculce” din Târgu Frumos – prof. Laurența Doca, prof. dr. Sergiu-Constantin Enea, prof. Sofica Vană, prof. Paula-Livia Vorniceanu au participat la cursul de formare furnizat de Enjoy Italy, Interactive ICT-Based, Digital And Web Tools For An Effective Blended, Flipped And Cooperative Learning, desfășurat în inima Uniunii Europene, în Belgia, la Bruxelles, în perioada 6-10 noiembrie 2023.

Perfecționarea digitală a profesorilor de la Liceul Teoretic „Ion Neculce” din Târgu Frumos

Pe durata celor cinci zile de formare continuă în context multicultural, cu participarea altor trei instituții de învățământ din U.E., Vabaduse Kool, Tallinn (Estonia), Școala Primară din Arta (Grecia) și Instituto de Educación Secundaria Ies Velad Al Hama, Vélez-Rubio, Almería (Spania), s-a  conturat o imagine de ansamblu asupra aspectelor-cheie legate de digitalizare în educație, în contextul învățării prin cooperare, de tip blended learning și flipped classroom prin integrarea soluțiilor digitale care susțin educația în activitatea didactică. Totodată, profesorii au realizat un valoros schimb de experiențe pedagogice, prin prezentarea sistemelor de educație din România, Estonia, Grecia și Spania, a instituțiilor de învățământ din care provin, au analizat cele mai bune practici privind modul în care noile tehnologii pot spori motivația, participarea și învățarea elevilor. Astfel, cadrele didactice participante și-au însușit tehnicile de utilizare a website-urilor, a instrumentelor și platformelor colaborative, precum și a aplicațiilor și produselor electronice pentru predare și învățare.

De asemenea, dat fiind faptul că anul 2023 este Anul European al Competențelor, cursul a constituit o oportunitate de dezbatere pe teme majore de interes, precum competențele-cheie ale secolului XXI, Spațiul european al educației, Agenda competențelor europene, Planul european de acțiune pentru educația digitală, Cadrul European al competențelor antreprenoriale – EntreComp, Cadrul european al competențelor în materie de durabilitate – GreenComp, Cadrul European pentru competențele digitale ale profesorilor – DigCompEdu.

Echipa de mobilitate a Liceului Teoretic „Ion Neculce” a realizat o diseminare și a multiplicat rezultatele acestui prim flux de mobilitate, la nivelul comunității școlare, în data de 21 noiembrie 2023, urmând ca în perioada ce urmează să realizeze resurse educaționale deschise disponibile pe blogul proiectului și să desfășoare o serie de activități, lecții demonstrative, workshopuri de formare, destinate creșterii impactul perfecționării în Spațiul European de educație.

Inovația pedagogică ca deziderat al proiectului Erasmus+ al instituției, prin activitățile propuse, este o modalitate eficientă pentru a crea un mediu educațional incluziv, care să prevină fenomene precum cyberbullying-ul, consumul de fake news și să încurajeze cunoașterea bazată pe știință, gândirea critică, precum și utilizarea tehnologiilor pentru dezvoltare durabilă în școală.

[ad_2]

Sursa: bzi.ro
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments