[ad_1]
De interes pentru milionari! A fost lansată o licitație pentru vânzarea unui celebru castel medieval, aflat la zeci de kilometri de orașul Iași. Casa de Licitație Sotheby’s – Londra intermediază vânzarea unui celebru castel medieval. Specialiștii casei de licitații estimează că bijuteria arhitectonică și istorică valorează aproximativ un milion de euro, prețul exact fiind disponibil doar la cerere
Licitație pentru vânzarea unui celebru castel medieval, aflat la zeci de kilometri de orașul Iași. Casa de Licitație Sotheby’s – Londra intermediază vânzarea unui celebru castel medieval. Specialiștii casei de licitații estimează că bijuteria arhitectonică și istorică valorează aproximativ un milion de euro, prețul exact fiind disponibil doar la cerere. Castelul „Cantacuzino-Ghica Deleni” este inclus în categoria „mărturiilor uneia dintre cele mai vechi curți boierești ale Moldovei”. Prima construcție din actualul ansamblu arhitectural a fost biserica, ridicată în anul 1669, în apropierea unei curți boierești. După căsătoria Mariei Cantacuzino, în anul 1778, cu Constantin Ghica, moșia intra în posesia familiei Ghica-Deleni.
Licitație pentru vânzarea unui celebru castel medieval, aflat la zeci de kilometri de orașul Iași
Actuala construcție de la Castelul „Cantacuzino-Ghica Deleni” datează de la 1730-1810. Acesta are 36 camere, 12 băi, teren de 4.23 hectare din care construit 2.230 metri pătrați. Lucrările de reamenajare efectuate de aceștia au dat ansamblului configurația actuală. Până în anul 1802, au fost executate lucrări de restaurare si extindere, a fost construit zidul de incintă din piatră. La început de secol XX, castelul a fost reamenajat după planurile arhitectului Nicolae Ghika-Budești. În timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, timp de 2 ani, aici au fost încărtiruite trupe sovietice. După naționalizare, clădirea a găzduit Căminul Cultural din Deleni, devenind ulterior unitate medicală preventivă, destinație pe care o are și acum.
La începutul secolului al XVII-lea, proprietarul moșiei Deleni a devenit marele vistiernic Toderașcu Cantacuzino-Deleanu (1635-1686)
Conacul „Cantacuzino-Deleanu” din Deleni a fost inclus pe Lista Monumentelor Istorice (LMI) din județul Iași din anul 2004 la numărul 1.366, având codul de clasificare IS-II-a-A-04146. El este format din 4 obiective. Conacul „Cantacuzino-Deleanu” – datând din 1730 și având codul IS-II-m-A-04146.01; Biserica „Adormirea Maicii Domnului” – datând din 1669 și având codul IS-II-m-A-04146.02; Spitalul – datând din secolul al XX-lea și având codul IS-II-m-A-04146.03; Zid de incintă – datând din secolul al XVIII-lea și având codul IS-II-m-A-04146.04.
„La începutul secolului al XVII-lea, proprietarul moșiei Deleni a devenit marele vistiernic Toderașcu Cantacuzino-Deleanu (1635-1686), care s-a stabilit aici, fondând ramura boierilor Cantacuzino-Deleanu. El era fiul marelui spătar Iordache Cantacuzino (1581-1663); acesta din urmă descindea dintr-o veche dinastie de împărați bizantini și era unul dintre cei mai bogați boieri moldoveni ai vremii. Iordache Cantacuzino era cumnat cu domnitorul Vasile Lupu (1634-1653), soțiile lor fiind fiicele marelui boier Costea Bucioc, proprietarul moșiei Șerbești”, se arată în documente.
Clădirea fiind reamenajată la începutul secolului al XX-lea de către arhitectul Nicolae Ghika-Budești, cu meșteri italieni
Moșia Deleni a fost lăsată moștenire fiului său cel mai mic, Gheorghe (Iordache) Ghica-Deleni (1788-1854),
„cu casele și toată pajiștea casei de acolo, cu veniturile pietrelor de moară, cu heleșteiele și poienele de acolo, cum și prisaca cu stupi și cu tot codrul și cu toate celelalte acareturi și vite, cum și viile de la Cotnari și dughenele și cârciumile toate și cu tot locul din Târgul Hârlăului și moșiile Onești, Pașcani și Ozonești, cu toate acareturile de acolo”.
Moșia va trece pe rând, prin moștenire, la Teodor Ghica-Deleni (1820-1865), Grigore Ghica-Deleni (1847-1938) și Teodor Ghica-Deleni (1885-1958). Între anii 1888-1889, Grigore Ghica-Deleni a făcut unele reparații, clădirea fiind reamenajată la începutul secolului al XX-lea de către arhitectul Nicolae Ghika-Budești, cu meșteri italieni. Castelul din Deleni are două etaje, cu corpul central decroșat, având fațada principală cu pilaștrii adosați cu capiteluri ionice. Legat de toate acestea, acum, totul implică o licitație de un milion euro pentru un domeniu și castel din județul Iași.
[ad_2]