[ad_1]
Puteți bea cafea în timpul sarcinii și în etapa de planificare? – această întrebare îngrijorează multe femei. Să începem cu faptul că este necesară extinderea ușoară a gamei de produse în discuție, deoarece vorbim despre cofeină și, după cum știți, se găsește nu numai în cafea, ci și în ceai, ciocolată, multe băuturi răcoritoare și medicamente. Când ne gândim la siguranța cafelei, trebuie să luăm în considerare consumul total de alimente cu cofeină, nu doar cafeaua în sine.
Există vreun motiv pentru a discuta despre cofeină și oportunitatea consumului în timpul sarcinii? Da este. Datorită proprietăților cofeinei – cel mai popular stimulent – de a traversa placenta și de a pătrunde în fluxul sanguin fetal, au existat sugestii despre o posibilă tulburare circulatorie în sistemul placenta-făt, posibile încălcări ale formării organelor fetale, avorturi spontane și nașteri premature asociate consumului de cafea.
Dar mai întâi lucrurile.
Fertilitate
Nu există un consens cu privire la faptul dacă un consum excesiv de cafea în timpul etapei de planificare a sarcinii afectează probabilitatea și viteza de a obține sarcina dorită. Unele studii nu au găsit o asociere între consumul de cafea (atât pentru bărbați, cât și pentru femei), chiar și în cantități destul de mari (patru până la cinci căni pe zi), în timp ce alte studii au arătat că o femeie cu un consum excesiv de cafea (mai mult de cinci căni pe zi) a durat mai mult timp pentru ca sarcina dorită să apară.
Avort
Există date contradictorii despre relația dintre consumul excesiv de cofeină și avortul spontan. Majoritatea studiilor arată că consumul de cofeină în doze mici nu crește riscul de avort spontan. Cu toate acestea, având în vedere prezența studiilor care arată relația dintre consumul zilnic de doze foarte mari de cofeină (mai mult de 900 de miligrame pe zi, adică aproximativ nouă căni de cafea instant) și o ușoară creștere a riscului de avort spontan, atunci nu trebuie să vă lăsați transportați cu produse care conțin cofeină în stadiul de planificare și devreme termenii sarcinii.
Cu toate acestea, astfel de studii au două limitări semnificative:
- alți factori de risc pentru avort sunt greu de exclus. De exemplu, un factor precum fumatul. Dacă o femeie bea nouă căni de cafea pe zi în timpul sarcinii, atunci probabilitatea de a fuma este mai mare – spre deosebire de o femeie care, în principiu, nu bea cafea în timpul sarcinii. Iar fumatul este un factor de risc independent pentru pierderea precoce a sarcinii;
- există dovezi că pofta excesivă de cafea este una dintre caracteristicile unei sarcini „patologice”. Adică, o femeie în interiorul căreia se dezvoltă un făt cu anomalii grave va dori cafea din ce în ce mai des decât o femeie cu o sarcină normală și în curs de dezvoltare. Astfel, consumul excesiv de cafea poate fi un „far” și nu cauza unei sarcini eșuate.
Întârzierea creșterii fetale
Presupunerea că cofeina perturbă alimentarea cu sânge și oxigenarea (oxigenarea țesuturilor) a fătului nu a fost confirmată. Prin urmare, nu trebuie să ne gândim că fiecare ceașcă de cafea va duce la vasospasm și malnutriție a fătului. Consumul moderat de cafea nu duce la întârzierea creșterii intrauterine.
Deformități fetale
Ca rezultat al numeroaselor studii, nu au existat dovezi că consumul de cofeină poate duce la afectarea depunerii de organe și malformații fetale.
Naștere prematură
Ca și în cazul avortului spontan, există unele dovezi că consumul prea mult de cafea (nouă sau mai multe căni) poate crește riscul nașterii premature și al nașterii mortale. În plus, alți factori de risc nu pot fi excluși la femeile gravide care consumă opt sau mai multe căni de cafea zilnic. Astfel, nu există niciun motiv să credem că un consum moderat de cafea duce la naștere prematură.
Deci, s-a stabilit că consumul moderat de cafea nu duce la probleme în timpul sarcinii. Dar, din moment ce nu există suficiente date cu privire la riscurile asociate consumului excesiv de cofeină, tot nu merită să devii dependent de cafea în timpul sarcinii.
Ce este utilizarea moderată? Majoritatea organizațiilor și studiilor medicale sunt de acord că femeile însărcinate nu ar trebui să consume mai mult de 200 de miligrame de cofeină zilnic . Amintiți-vă că cofeina nu înseamnă doar cafea.
Conținutul de cafeină din alimente și băuturi:
o Coca-Cola, băuturi energizante – 12-60 miligrame într-o singură cutie;
o Ceai – 20-60 miligrame într-o ceașcă;
o Cafea decafeinizată – 4-8 miligrame într-o ceașcă;
o Cafea dintr-o pungă – 40-140 miligrame într-o ceașcă;
o Cafea preparată – 60-200 miligrame într-o ceașcă;
o Ciocolată – 5-35 miligrame pe porție de 50 de grame.
După cum puteți vedea, conținutul de cofeină din diferite produse variază foarte mult și, prin urmare, este mai bine să clarificați cât de multă cofeină este în ceaiul sau cafeaua dvs. preferată și încercați să nu depășiți 200 miligrame pe zi în total.
Recomandări generale
- Limitați aportul de cofeină la 200 miligrame pe zi (de exemplu, o ceașcă de cafea instant și două căni de ceai pe zi);
- nu există cofeină utilă și dăunătoare (nu contează dacă beți cafea cu sau fără lapte, ceai dintr-o pungă sau ceai din frunze – țineți evidența conținutului total de cofeină);
- încercați să înlocuiți băuturile cu cofeină cu apă, sucuri, băuturi din fructe (mai ales dacă ați consumat multă cafea și ceai zilnic înainte de sarcină);
- dacă depășiți doza de cofeină o dată (deși în mod semnificativ), aceasta nu ar trebui să afecteze sarcina și copilul;
- în prezența oricăror boli și complicații concomitente ale sarcinii (preeclampsie, tulburări gastro-intestinale, vărsături la femei însărcinate, migrenă), consultați medicul despre posibilitatea de a bea cafea;
- este necesară eliminarea completă a cofeinei în situațiile în care o femeie nu se simte bine după ceai sau cafea (de exemplu, în prezența unor probleme cu tractul gastro-intestinal, migrene). Cofeina nu va dăuna sarcinii, dar va agrava starea unei femei însărcinate.
[ad_2]