Prețuri de peste 11 lei pe litru de carburant la unele stații de alimentare private din România. Guvernul anunță controale și sancțiuni aspre

72


Astăzi au început să apară pe rețelele de socializare poze și filmări cu cozi uriașe la stațiile de alimentare. Șoferii își alimentează rezervoarele, iar mulți dintre aceștia își fac stocul în recipiente speciale.

Totul a pornit după ce au fost postate imagini din județul Bihor, în care prețul pentru carburant ajunsese la 11 lei, la o stație privată.

Astfel, în multe benzinării, șoferii au adus cu ei canistre, butoaie și alte recipiente pentru a cumpăra cât mai multă benzină sau motorină. În vestul țării, prețurile au urcat vertiginos. Asta pentru că benzinăriile vor să speculeze numărul uriaș de refugiați ucraineni care tranzitează România și ies prin județele Bihor, Arad și Timiș.

În restul țării, prețul la pompă a depășit sau se apropie de 8 lei. Și în București, sunt cozi mari la toate benzinăriile inclusiv la cele cu acționari ruși. În plus, oamenii se anunță între ei că prețurile vor depăși, până mâine, 10 lei pe litru.

„Panica s-a creat pe fondul unor prețuri de la granița româno-ungară. Am văzut acel preț de 11 lei/litru de benzină nejustificat, iar în acest sens românii trebuie să știe că în țara vecină, în Ungaria, s-a pus un plafon pe prețul benzinei și motorinei, iar produsul a dispărut de pe piața vecină. Benzinăriile din Ungaria nu mai sunt deschise non-stop și astfel această situație a început să influențeze prețul la frontiera noastră, dar în benzinării independente. Deci la graniță este o excepție și nu vorbim de lipsă de benzină și motorină. De aceea fac apel la români să nu stea la coadă la benzinării pentru că avem combustibilul necesar și nu la prețul dat ca exemplu”, a transmis ministrul Energiei, Virgil Popescu, pe pagina sa de Facebook.

Președintele Asociației Benzinarilor Particulari, despre panica națională creată

Ion Tache, președintele Asocieției Benzinarilor Particulari, a vorbit miercuri seara la Antena 3 despre isteria creată în toată țara cu privire la creșterea prețului la carburanți. Mii de români au format cozi imense la benzinării în toată țara, speriați de informația că prețul pentru un litru ar depăși de mâne 10 lei.

„Nu e vorba de marketing, e verba de șmecherie. Barilul de petrol e foarte mare, dar nu justifică scumpirile. Ca să ajungi la 10-11 lei/l, ar toebui să fie 180 de doalri pe baril. Tunurile se dau în vremuri de restriște. Se mizează pe panica creată în societate.

Organelele competente ar trebuie să facă controale. Să ajungem la 10 11 lei e o dramă pentru oameni, care au și așa salarii mici.

Soluția este ca cetățenii să fie informați și noi lei spunem să aplice prețurile și să nu mai sară calul că o să plătească această inițiativă șmecherească.

Consiliul Concurenței ar trebui să-și facă treaba. Nu suntem într-o criză. E o șmecherie nesimțită”, a spus Ion Tache.

Cozi infernale la stațiile de alimentare din Iași

Și șoferii ieșeni au luat cu asalt stațiile de alimentare din întregul oraș, după ce s-a răspândit zvonul că 1 litru de carburant ar atinge valoare de 11 lei.

În acest sens, șoferii nu au stat pe gânduri și au luat cu asalt benzinăriile din Iași. De exemplu, la stația Petrom din capăt Păcurari stau la coadă zeci de mașini, care se întind până aproape de OMV. Conform informațiilor, persoanele care încearcă să intre în Kaufland Păcurari, trebuie să roage șoferii care stau la coadă la benzinărie, să le ofere acces în parcarea supermarketului.

Și la alte stații de alimentare din Iași este aceeași situație. În zona C.U.G Iași, coada se întinde până la magazinul de mobilă Expo Mobila. Șoferii au luat cu asalt și stația de alimentare Petrom din zona Gării Internaționale Nicolina.

Virgil Popescu, apel la românii care au luat cu asalt stațiile de alimentare

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, anunță,într-o postare pe Facebook, că românii nu trebuie să se mai înghesuie la benzinării pentru că România nu are nicio problemă cu aprovizionarea cu carburanți în benzinării.

„România nu are nicio problemă cu aprovizionarea cu carburanți în benzinării. Am avut astăzi întâlniri de lucru cu reprezentanții Rompetrol și ai OMV Petrom și am primit asigurări că există stocuri suficiente de produse petroliere și vor asigura livrările către clienți. Totodată, vreau să le transmit românilor că nu trebuie să intre în panică și să stea la cozi. AVEM SUFICIENTE STOCURI!”, anunță Virgil Popescu.

Premierul Nicolae Ciucă a dispus începerea de controale ample la benzinăriile din România

Premierul Nicolae Ciucă a dispus începerea de controale ample la benzinării, după ce șoferii au format cozi uriașe la stațiile de alimentare din Arad, Bihor, Timişoara, Constanţa, precum şi în multe alte oraşe.

Decizia a venit după ce mai mulţi șoferi au făcut publice preţurile record practicate de o benzinărie din Beiuş, deținută de o companie locală, parteneră cu lanțul Mol.


Sursa: bzi.ro