Prințul Emanuel de Liechtenstein, prima reacţie după ce a fost acuzat că l-a împușcat pe ursul Arthur

40


Noi detalii în cazul scandalului din județul Covasna. Se cer explicaţii după ce un prinţ austriac a împușcat mortal cel mai mare urs din România şi din Europa. Ministrul Mediului, iritat de interpelările jurnaliștilor, a transmis faptul că nu cunoaște dacă este vorba de cel mai mare sau mai mic urs din țară, dar a precizat că a cerut o anchetă.

O altă anchetă va fi pornită în paralel pentru a vedea dacă autorizația primită de prinț a fost legală. Prințul ar fi plătit în jur de șapte mii de euro pentru a vâna legal un urs în țara noastră. Însă n-ar fi împușcat animalul care a creat probleme localnicilor, animal pentru care primise aprobare de vânătoare, ci un urs trofeu denumit și ursul de aur al UE.

”Nu știu cine este persoana în țara asta care ar putea să spună despre un urs, sau cerb sau mistreț că este cel mai mare din țară. Nu aș vrea să comentez dacă a fost cel mai mare sau dacă a fost cel mai mic, dacă îl chema Arthur sau altcumva. Este o anchetă în desfășurare și imediat ce voi termina ancheta vă voi spune exact despre ce e vorba. Nu știu să vă spun dacă a fost cel mai mare sau nu”, a declarat Tanczos Barna.

”A fost legal!”

Cei de la vârful Agenţiei de Protecţie a Mediului Covasna afirmă că prințul ar fi primit autorizație de la Ministerul Mediului pentru a-l vâna pe ursul trofeu.

”A fost legal. Atât vă pot spune. Deci de ce s-a împușcat? Aia e altă mâncare de pește. E o directivă europeană prin care ursoaicele nu se împușcă. Ce facem cu puii după aia? Îi lăsăm orfani? Ursoaicele se relocă. Dar în cerere nu a fost specificat ursoaică. A fost specificat urs. Ministerul a soluționat cererea omului. Dându-i o derogare favorabilă de împușcare a unui urs Arthur”, a declarat Gheorghe Neagu, director executiv al Agenției de Protecție a Mediului, Covasna.

Reacția prințului

Prințul vânător se arată însă scump în declarații.

„Se știe că subiectul vânătorii este foarte controversat în public. Personal, nu vreau să mă implic în niciun fel în această discuție. Prin urmare, mă voi abține și de la comentarii suplimentare”, a declarat acesta.

Prințul Emanuel de Liechtenstein are 43 de ani și este stabilit în Riegersburg, localitate situată în regiunea austriacă Ştiria. Aici administrează un castel construit în urmă cu aproape nouă secole, care atrage anual zeci de mii de turiști. Este medic de profesie și tată a trei copiii.

Ecologiştii îl acuză pe prinţ de braconaj

Reamintim faptul că ecologiștii au adus acuzații grave, mai precis de braconaj și cer ajutorul Poliției și al Guvernului.

„Arthur avea vârsta de 17 ani și a fost cel mai mare urs observat în România și probabil cel mai mare care trăia în Uniunea Europeană. Măsurătorile cadavrului indică că Arthur avea 593 de puncte din 600 care reprezintă maximum posibil în industria vânătorii de trofee. Nu am mai auzit de un asemenea punctaj record până acum. Mă întreb cum a putut prințul să confunde o femelă cu pui care vine la sat cu cel mai mare mascul care exista în adâncul pădurii. Este clar că prințul nu a venit să rezolve problema localnicilor ci să omoare ursul și să își ducă acasă cel mai mare trofeu pentru a-l agăța pe perete. Avem de a face cu o partidă de braconaj, de vreme ce au împușcat ursul greșit”, a spus Gabriel Păun, președintele Agent Green.


Sursa: bzi.ro