joi, ianuarie 16, 2025
AcasăActualitateProcedura pentru aplicarea suprataxării muncii part-time, în Monitorul Oficial. Declarația care va...

Procedura pentru aplicarea suprataxării muncii part-time, în Monitorul Oficial. Declarația care va trebui depusă lunar de angajați

[ad_1]

Din cauza noilor reglementări din Codul Fiscal, oamenii care au contracte de muncă part-time trebuie să depună lunar, la angajator, o declarație pe propria răspundere prin care să spună dacă mai au și alte contracte de muncă, potrivit unui ordin semnat de Adrian Câciu, ministrul Finanțelor, și publicat în Monitorul Oficial.

Este totuși o excepție: în cazul în care la unul dintre angajatori baza lunară de calcul al contribuției de asigurări sociale și al contribuției de asigurări sociale de sănătate aferente veniturilor realizate din salarii și asimilate salariilor este cel puțin egală cu salariul minim brut pe țară, salariații nu au obligația depunerii declarației la angajatorul respectiv.

De precizat că pot fi situații în care angajații vor să țină secret faptul că mai lucrează în alte părți din diferite motive. Astfel, toți angajatorii vor trebui să-i plătească contribuții la salariul minim.

Potrivit ordinului, în cazul în care salariații nu depun declarația pe propria răspundere, fiecare angajator stabilește contribuțiile la nivelul salariului minim brut pe țară corespunzător numărului zilelor lucrătoare din lună în care contractul a fost activ, dacă baza de calcul aferentă venitului realizat se situează sub nivelul salariului lunar minim brut garantat în plată.

Consecințele noilor reglementări ale Codului Fiscal. Peste 100.000 de români au rămas fără locuri de muncă

Din cauza noilor reglementări ale Codului Fiscal, peste 100.000 de români au rămas fără locuri de muncă doar în ultimele trei zile, deoarece antreprenorii au fost nevoiți să le desființeze contractelede muncă part-time pentru că taxele sunt prea mari.

Potrivit noului Cod Fiscal, începând de luni, 1 august, a intrat în vigoare suprataxarea contractelor part-time. Din această cauză firmele, mai ales cele mici, nu își mai permit să plătească noile sume percepute de statul român.

Reamintim că Guvernul a decis că, de la 1 august, angajatorii care au angajați part-time (cu normă parțială de lucru) trebuie să plătească la stat contribuții sociale (contribuția de asigurări sociale și contribuția de asigurări sociale de sănătate) la nivelul salariului minim brut pe țară, chiar dacă veniturile încasate de angajat sunt sub nivelul salariului minim brut.

Valentina Saygo, expert contabil, a venit și cu un exemplu concret: pentru un contract de muncă cu 4 ore și salariul minim pe economie, taxele privind CAS și CASS vor crește de la 447 lei la 893 lei.108.000 de contracte part-time au fost desființate, respectiv aproape 15% din numărul total al contractelor de acest fel înregistrate în România. potrivit datelor obținute de la Inspecția Muncii.

[ad_2]

Sursa: bzi.ro
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments