miercuri, ianuarie 22, 2025
AcasăSocialProfesorii din Iași se împrumută la CAR pentru a face față scumpirilor!...

Profesorii din Iași se împrumută la CAR pentru a face față scumpirilor! Lunar, peste 10 cadre didactice apelează la această metodă

[ad_1]

Printr-o instituție conexă a Uniunii Sindicatelor Libere din Învăţământul Preuniversitar Iaşi (USLIP), Casa de Ajutor Reciproc CAR USLIP Iaşi, cadrele didactice se pot împrumuta mai ușor. Astfel, în contextul actual, inflația fiind foarte mare, iar puterea de cumpărare foarte mică, dascălii ieșeni nu ezită să apeleze la această variantă. Reprezentanții instituției au susținut că aproximativ 15 profesori ieșeni cer bani lunar

Înființată în 2005, Casa de Ajutor Reciproc a avut o creştere lentă, dar constantă, ajungând la momentul actual la 711 membri. CAR USLIP Iași a contractat, de-a lungul anilor, peste 250 de împrumuturi cu o dobândă situată în jurul a 4 procente. Actualmente, fondul social este de 994.072 de lei, iar împrumuturile în derulare însumează 831.691 de lei. Menţionăm că, din perspectiva dobânzii, CAR-ul  are cea mai bună ofertă de pe piaţă, fiind cu mult sub dobânzile bancare care ating 10 procente anual.

Profesorii ieșeni se împrumută

Liderul Uniunii Sindicatelor Libere din Învăţământul Preuniversitar (USLIP) Iați, Laviniu Lăcustă, a oferit câteva detalii vizavi de această situație.

„Nu pot spune că a crescut, în ultimul timp, numărul profesorilor care apelează la împrumuturi, a rămas constant. Aproximativ 10-15 profesori fac împrumuturi lunar. Sumele variază, nu sunt foarte mari. Desigur, e vorba de puterea mai mică de cumpărare din cauza inflației, nu neapărat de o presupusă criză”, a declarat prof. Laviniu Lăcustă, președintele USLIP Iași.

Preţurile de consum din ultima lună, comparativ cu luna decembrie 2022, au crescut cu 0,3 la sută. Rata anuală a inflației va scădea, probabil, în trimestrul I 2023, în linie cu cea mai recentă prognoză pe termen mediu, dar va coborî semnificativ, mai alert, ulterior, ajungând la nivelul de o cifră încă din trimestrul III al anului curent, consideră specialiștii Băncii Naționale.

Motivele invocate

Pe lângă situația actuală a inflației, faptul că salariile din învățământ au rămas la fel de mici îi determină pe oameni să facă demersurile necesare pentru a fi împrumutați. De asemenea, în urmă cu câteva zile, din cauza faptului că Ministerul Educației nu a transmis noua versiune a aplicației Edusal, salariile profesorilor vor veni cu întârziere în luna februarie.

„Această manieră de lucru este de natură să exacerbeze starea de nemulțumire din sistem. Este fără precedent ca absolut toate categoriile de salariați să fie nemulțumite de salarii și de condițiile de muncă. Personalul nedidactic, auxiliar, didactic și chiar directorii își manifestă nemulțumirea zilnic față de actuala stare. În acest context luăm în calcul organizarea, la începutul lunii martie, a unui nou protest care să reunească toate categoriile menționate. Vom propune și un calendar de acțiuni care să determine Guvernul să ia în considerare revendicările noastre”, a transmis prof. Laviniu Lăcustă, președintele USLIP Iași.

[ad_2]

Sursa: bzi.ro
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments