[ad_1]
Meteorologii au anunțat prognoza meteo pentru luna noiembrie. Chiar daca suntem în plin anotimp tomnatic, specialiștii de la meteo ne dau vești bune.
ANM a publicat vineri dimineață prognoza meteo pentru următoarele patru săptămâni. Luna următoare vremea este caldă, cu precipitații relative scăzute. În ultimele două săptămâni din octombrie, temperaturile vor fi peste cele normale perioadei.
Prognoza meteo pentru luna noiembrie. Cum va fi vremea in săptămâna 19 – 26 octombrie 2020
Valorile termice se vor situa ușor peste cele specifice acestei perioade, în regiunile estice, iar în rest vor fi apropiate de cele normale pentru acest interval. Regimul pluviometric va fi deficitar în toate regiunile, dar mai ales în cele extracarpatice și la munte.
Săptămâna 26 octombrie – 2 noiembrie 2020
Temperatura medie a aerului va avea valori ușor mai ridicate decât cele normale pentru această săptămână, pe întreg teritoriul României. Cantitățile de precipitații vor fi deficitare în toate regiunile, dar mai ales în zonele montane.
Săptămâna 2 – 09 noiembrie 2020
Temperaturile medii ale aerului se vor situa în general în jurul celor normale pentru această perioadă, la nivelul întregii țări. Temperaturile medii ale aerului se vor situa în general în jurul celor normale pentru această perioadă, la nivelul întregii țări.
Săptămâna 9 – 16 noiembrie 2020
Mediile valorilor termice se vor situa în jurul celor specifice pentru această săptămână, la nivelul întregii țări. Cantitățile de precipitații vor fi în general apropiate de cele normale pentru acest interval, posibil ușor deficitare în regiunile extracarpatice.
ANM precizează că fenomenele extreme cu o durată scurtă de manifestare nu pot fi prognozate. Estimările meteorologice pentru patru săptămâni sunt realizate de către ECMWF – Centrul European pentru Prognoze pe Medie Durată.
În următoarea perioadă un vortex polar va lovi România. Ce înseamnă acest fenomen
Un expert în fenomene meteorologice extreme, Bogdan Antonescu, a vorbit despre un motivul pentru care vor scădea temperaturile la jumătatea săptămânii viitoare. Acesta a explicat ce înseamnă un vortex polar și în ce mod va fi afectată România.
Deși vremea a fost schimbătoare în ultimele săptămâni, pentru următoarele zile s-au anunțat temperaturi scăzute. Vântul va bate cu putere în cea mai mare parte a Europei. Temperaturile vor scădea cu cel puțin zece grade față de cele normale în această perioadă. Franța și Germania vor înregistra cele mai scăzute temperaturi.
Bogdan Antonescu: „Ne va afecta și pe noi într-o mai mică măsură, în comparație cu celelalte regiuni ale Europei”
”Nu este un fenomen nou, nu este un fenomen extrem de sever, dar în timpul iernii, acest vortex polar se poate intensifica și atunci blochează aerul acesta rece, care rămâne în regiunea arctică. În schimb, când vortexul este mai slab, cum o să fie cazul – probabil – în următoarele săptămâni, atunci apar un fel de ondulații sau se poate rupe în mai multe nuclee. Dacă apare acest fenomen, atunci aerul polar ajunge mult mai ușor spre centrul Europei. Modelul de prognoză arată că acesta va fi cazul în următoarele săptămâni, deci Europa centrală și de vest în special. Vom avea temperaturi mai mici decât media climatologică.
Ne va afecta și pe noi într-o mai mică măsură, în comparație cu celelalte regiuni ale Europei. Vortexul polar nu este o descoperire recentă, știm despre existența lui de foarte mulți ani și cercetările asupra acestui fenomen ne ajută în prognoza pe lungă durată, pentru o săptămână sau două în avans. N-aș putea să spun că există o intensificare a lui sau că apare mai frecvent. Nu avem dovezi clare că într-un climat mai cald vom avea manifestări diferite față de cele din prezent”, a spus Bogdan Antonescu.
Vremea schimbătoare a produs numeroase probleme în ultimele zile. În Iași, numeroase străzi au fost inundate din cauza furtunilor,
[ad_2]