vineri, ianuarie 17, 2025
AcasăSocialRectorul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, despre absența din topul Shanghai:...

Rectorul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, despre absența din topul Shanghai: „Învățământul superior și cercetarea științifică sunt subfinanțate”

[ad_1]

Anul acesta, România nu mai apare în prestigiosul top Shanghai, unul dintre cele mai relevante clasamente internaționale ale universităților lumii. Acesta este unul dintre cele mai mari ranking-uri, iar, inițial, după o serie de criterii stricte dezvăluie doar un top 500 internațional

În 2022, Universitatea „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca (UBB) a fost singura instituție de învățământ superior din țara noastră prezentă în acesta. Rectorul Universității „Alexandru Ioan Cuza” Iași consideră faptul că, în România, învățământul superior a fost fragmentat.

România nu se mai află în cunoscutul clasament Shanghai

o poză cu UAIC
Din cele aproximativ 30.000 de universități ale lumii, aproximativ 2500 reușesc să atingă o parte dintre criteriile

România nu mai apare, în acest an, în prestigiosul top Shanghai, unul dintre cele mai relevante clasamente internaționale ale universităților lumii. În 2023 este întocmită această listă pentru a 21-a oară, iar Universitatea americană Harvard conduce clasamentul internațional.

Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași este cea mai veche instituție de învățământ superior din România, continuând, din anul 1860, o tradiție a excelentei și inovației în educație și cercetare. Rectorul universității, Tudorel Toader, a declarat pentru BZI că pentru realizarea acestui clasament se iau în calcul anumiți parametri, printre care se numără cercetarea științifică relevantă, numărul și diversitatea specializărilor, inserția pe piața forței de muncă, numărul de studenți și procesul de internaționalizare.

„Clasamentele internaționale iau în calcul parametri diferiți, cum ar fi cercetarea științifică relevantă, numărul și diversitatea specializărilor, inserția pe piața forței de muncă, numărul de studenți, procesul de internaționalizare, mărimea patrimoniului și multe altele. În România, învățământul superior a fost fragmentat prin multele universități de stat ori particulare care au fost înființate după 1990. Atât învățământul superior, cât și cercetarea științifică sunt subfinanțate. Promovarea în cariera didactică se face, preponderent, pe rezultatele cercetării științifice”, spune rectorul Universității „Alexandru Ioan Cuza” Iași.

Tudorel Toader: „Consider că viitorul învățământului superior va fi determinat de realizarea unui proces de comasare, absorbție a universităților”

poze cu niște studenți
Din cele aproximativ 30.000 de universități ale lumii, aproximativ 2500 reușesc să atingă o parte dintre criteriile

Din cele aproximativ 30.000 de universități ale lumii, aproximativ 2.500 reușesc să atingă o parte dintre criteriile și indicatorii clasamentului Shanghai, iar primele 1.000 sunt făcute publice.

„Consider că Universitatea «Alexandru Ioan Cuza» din Iași ar fi ocupat poziții superioare în respectivele clasamente, în lipsa divizării în celelalte universități ieșene. Consider că viitorul învățământului superior va fi determinat de realizarea unui proces de comasare, absorbție a universităților”, mai spune rectorul Universității „Alexandru Ioan Cuza” Iași, în legătură cu clasamentul internațional Shanghai.

[ad_2]

Sursa: bzi.ro
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments