luni, ianuarie 13, 2025
AcasăSocialRectorul Universității de Științele Vieții din Iași, prof. univ. dr. ing. Gerard...

Rectorul Universității de Științele Vieții din Iași, prof. univ. dr. ing. Gerard Jităreanu, ales președinte al Academiei de Științe Agricole și Silvice „Ion Ionescu Sisești”

[ad_1]

Important moment pentru învățământul academic agronomic din România, organizat la Iași. Cu acest prilej, prof.univ.dr.ing. Gerard Jităreanu, rectorul Universității de Științele Vieții „Ion Ionescu de la Brad”, a fost ales președinte al Academiei de Științe Agricole și Silvice „Ion Ionescu Sisești”, filiala din Capitala Moldovei. În acest context, se preconizează realizarea unor protocoale de colaborare din care să beneficieze ambele instituții, dar în primul rând cercetătorii. S-a invocat și o mai bună comunicare între stațiuni și universități, printr-o perfecționare a prezentării acestora pe site-uri mai elaborate a rezultatelor cercetării

Prof.univ.dr.ing. Gerard Jităreanu, rectorul Universității de Științele Vieții (USVIași) „Ion Ionescu de la Brad”, a fost ales președinte al Academiei de Științe Agricole și Silvice „Ion Ionescu Sisești”(ASAS), filiala Iași. La ședința statutară (derulată la Agronomia ieșeană), a participat ca invitat de onoare președintele ASAS România, academician prof.univ. dr. Valeriu Tabără. Dintre instituțiile participante fac parte cinci universități (două din Iași și alte trei din Suceava, Bacău și, respectiv, Galați), precum și reprezentanți din cele 19 stațiuni de cercetare, membre ale filialei Iași a ASAS, cu un total de 38 de membri.

Președintele filialei din Iași a ASAS, prof. univ. dr. Gerard Jităreanu, membru titular al Academiei de Științe Agricole și Silvice, a deschis ședința

Pe acest plan, președintele filialei din Iași a ASAS, prof. univ. dr. Gerard Jităreanu, membru titular al Academiei de Științe Agricole și Silvice, a deschis ședința. În alocuțiunea sa, acesta a prezentat pentru discuții în plen un raport de activitate al tuturor membrilor acestei academii de ramură: membri de onoare, membri titulari, membri corespondenți și membri asociați, cadre didactice sau cercetători din cele 24 de instituții amintite. Au fost aduse, în cuvântul celor 9 intervenienți, aspecte legate de funcționarea cercetării în stațiunile de cercetare-dezvoltare.

„Se constată nevoia de o susținere financiară mai consistentă din partea autorităților, chiar dacă s-a amintit de o revigorare care a fost binevenită în ultimii doi ani. Au fost, de asemenea, discuții despre integrarea cadrelor tinere – doctoranzi și masteranzi – în procesul cercetării, atât de necesară la începutul unei cariere de acest fel, directorii de Stațiuni dorind să aloce o mai bună colaborare cu universitățile pentru a beneficia de cei mai buni cercetători formați în școală ca doctori în știință sau masteranzi cu studii finalizate în domeniu”, a transmis prof. univ.dr. Gerard Jităreanu, președintele filialei din Iași a ASAS.

Se preconizează realizarea unor protocoale de colaborare din care să beneficieze ambele instituții, dar în primul rând cercetătorii

Pe de altă parte, se preconizează realizarea unor protocoale de colaborare din care să beneficieze ambele instituții, dar în primul rând cercetătorii. S-a invocat și o mai bună comunicare între stațiuni și universități, printr-o perfecționare a prezentării acestora pe site-uri mai elaborate a rezultatelor cercetării. S-a prezentat activitatea exemplară a Stațiunii de la Secuieni și a Stațiunii Pomicole Iași. În încheiere, universitarul și academicianul Valeriu Tabără și-a exprimat satisfacția de a avea în zona Moldovei aceste stațiuni de cercetare-dezvoltare între primele din coordonarea ASAS, cu rezultate remarcabile nu doar în publicistica de specialitate, dar și cu brevete, soiuri sau mărci de legume, fructe sau plante tehnice, care pot aduce și beneficii financiare pentru autorii acestora. Au fost 20 de astfel de brevete, prezentate pentru raportul din perioada 2017-2021, elaborate fie de cadre didactice din universități, fie de cercetătorii din stațiuni.

Componența noului birou de conducere este completată de: vice-președinte-prof.univ.dr. Vasile Vîntu, președinte Senat USVIași, vice-președinte, dr.ing. Elena Trotuș, Director al Stațiunii de Cercetare Dezvoltare Agricolă Secuieni, Neamț, secretar – prof.univ.dr. Liviu Miron, membri: prof. univ. dr. Benonie Păsărin, dr.ing. Gelu Corneanu – director al Stațiunii de Cercetare Dezvoltare pentru Pomicultură Iași și dr.ing. Doina Silstru, președintele Comisiei pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală din Senat.

[ad_2]

Sursa: bzi.ro
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments