Refugiații ucraineni încep să se angajeze în România

75


Astăzi, 16 martie, ministrul muncii, Marius Budăi, a declarat că 279 de cetățeni ucraineni au fost angajați cu contracte de muncă în România de la începutul războiului şi până în prezent, în domenii precum producţia de cabluri auto şi servicii.

În cadrul briefingului de după ședința de Guvern, Marius Budăi a fost întrebat câți cetățeni din Ucraina s-au angajat în România până în prezent.

„În 8 martie am dat acea ordonanţă de urgenţă, practic pot lucra fără niciun fel de probleme. A crescut de când a început războiul până acum numărul de contracte ale cetăţenilor ucraineni în România cu 279, astăzi, la zi, 48 dintre ei fiind angajaţi chiar prin agenţiile judeţene de ocupare a forşei de muncă, restul prin relaţii directe angajator-angajat, dar cu contracte de muncă înregistrate”, a afirmat el.

El a precizat că „nu sunt locuri de muncă create special pentru cetăţenii ucraineni, sunt locuri de muncă care sunt pe piaţa liberă pentru oricine vrea să le ocupe”.

Potrivit lui Budăi, cei aproape 300 de ucraineni au fost angajaţi în domeniul producţiei de cabluri auto şi în servicii.

„Deocamdată în hoteluri nu am această informaţie, dar am informaţia din partea industriei hoteliere că îşi doreşte să angajeze”, a adăugat el.

Guvernul acordă ajutor refugiaților ucraineni

În urmă cu o săptămână, Marius Budăi anunța că, în paralel, ANOFM oferă servicii de profilare, consiliere și îndrumare pentru mai mulți cetățeni ucraineni care și-au manifestat dorința de a se angaja.

Pliante cu informații pentru cetățenii ucraineni, privind condițiile de angajare în România, sunt împărțite și afișate în vămi, gări, autogări și alte puncte des tranzitate.

Guvernul a stabilit că cetățenii ucraineni vor avea posibilitatea să se încadreze în muncă pe teritoriul României în baza declarației pe propria răspundere, dată angajatorului român. Prin această declarație ei își asumă că îndeplinesc condiţiile de pregătire profesională şi experienţă în activitate necesare ocupării postului pe care urmează să fie încadrați şi că nu au antecedente penale incompatibile cu activitatea pe care urmează să o desfăşoare pe teritoriul României.


Sursa: bzi.ro