duminică, ianuarie 12, 2025
AcasăSocialReprezentant al Centrului de Istorie și Civilizație Europeană al Academiei Române a...

Reprezentant al Centrului de Istorie și Civilizație Europeană al Academiei Române a discutat despre ziua de 22 iunie 1941, mareșalul Antonescu, dar și despre ziua de 23 august 1944, în Studioul BZI LIVE – FOTO, VIDEO

[ad_1]

Joi, 24 iunie 2021, la ora 15.00 în Studioul BZI LIVE a fost invitat cercetătorul şi istoricul dr. Corneliu Ciucanu din cadrul Centrului de Istorie şi Civilizaţie Europeană al Academiei Romane, Filiala Iaşi. Alături de acesta au fost abordate elemente legate de „România, în al Doilea Război Mondial”, între o editie-dialog de analiza profundă. În prim-plan a fost şi ziua de 22 iunie 1941, mareşalul Antonescu sau ziua de 23 august 1944.

România în al Doilea Război Mondial

După o perioadă de neutralitate de mai bine de un an, în decursul căreia Regatul României a permis evacuarea Guvernului, tezaurului şi forţelor poloneze spre Egiptul sub mandat britanic, dar a cedat importante teritorii aliaţilor de atunci ai Germaniei, anume URSS, Ungaria şi Bulgaria, odată cu venirea la putere a mareşalului Ion Antonescu, România s-a aliat oficial cu Puterile Axei în octombrie 1940 şi intră, în iunie 1941, în război de partea acestora împotriva URSS. Asta va duce Armata Romană până în stepa din nordul Caucazului şi înapoi. La data de 23 august 1944, Armata Sovietică fiind deja în Moldova de nord încă din lună martie, Regele Mihai I decide înlăturarea mareşalului Antonescu dacă acesta va refuza semnarea armistiţiului cu Naţiunile Unite.

În urma refuzului conducătorului Statului, Ion Antonescu, de a executa cerinţa regală Regele Mihai l-a destituit şi l-a arestat, iar România a trecut de partea Aliaţilor, alături de care a participat la luptele contra armatelor germane. Pentru România participarea la cel de-al Doilea Război Mondial s-a încheiat la semnarea Tratatului de Pace de la Paris (1947) ca stat învins, cu Basarabia, Bucovina şi sudul Dobrogei (Cadrilaterul) pierdute definitiv dar, cu recuperarea Transilvaniei.

[ad_2]

Sursa: bzi.ro
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments