miercuri, noiembrie 20, 2024
AcasăCulinarREȚETĂ colivă. Cum să te pregătești pentru Moșii de iarnă

REȚETĂ colivă. Cum să te pregătești pentru Moșii de iarnă

[ad_1]

Sâmbăta, 22 februarie 2020, Biserica Ortodoxă face pomenirea morţilor, şi în toate casele se pregăteşte câte o reţetă coliva. Această sâmbătă este cunoscută în popor sub denumirea „Moşii de iarnă”, iar în fiecare biserică se oficiază Sfânta Liturghie, urmată de slujba Parastasului pentru cei adormiţi.

În Postul Sfintelor Paşti exista şi rânduiala sărindarelor, adică a pomelnicelor pe care credincioşii le aduc la biserică, pentru a fi pomenite timp de 40 de zile. Finalul acestor pomeniri se face în Sâmbăta lui Lazăr, dinaintea Duminicii Floriilor.

Cine poate fi pomenit?

Se pot pomeni toţi cei care au murit nedespărţiţi de Biserică. Nu pot fi pomeniţi cei care au murit în dispreţ cunoscut faţă de Dumnezeu. Precizăm că orice slujbă a Bisericii se săvârşeşte numai pentru cei care sunt membri ai ei, adică au devenit prin Sfintele Taine, mădulare ale Trupului tainic al lui Hristos. De aceea nu pot fi pomeniţi nici copiii morţi nebotezaţi, pentru că ei nu sunt membri ai Bisericii.

Reţeta coliva. Sâmbăta, zi de pomenire a celor adormiţi

Sfinţii Părinţi au rânduit ca sâmbătă să se facă pomenirea celor adormiţi, pentru că este ziua în care Hristos a stat cu trupul în mormânt şi cu sufletul în iad, ca să-i elibereze pe drepţii adormiţi. Pe de altă parte sâmbăta e deschisă spre duminică, ziua învierii cu trupul. Duminică este numită şi ziua a opta, pentru că este ziua începutului fără de sfârşit, ea nu va mai fi urmată de alte zile, va fi eternă.

Cinstirea rudelor trecute la viaţa de Dincolo

Pentru praznicul Moşilor de Iarnă se pregătesc toţi creştinii, săraci sau bogaţi, fiecare după posibilităţile sale materiale. În ziua Moşilor de Iarnă, dar şi în toate sâmbetele dedicate pomenirii morţilor până la Sfintele Paşti, creştinii păstrează legătura cu cei dragi, plecaţi la viaţa de Dincolo, prin participarea la slujbele de comemorare, prin rugăciuni, prin milosteniile pe care le fac pentru cei adormiţi din familia lor.

Cinstirea rudelor răposate se manifestă şi prin îngrijirea permanentă a mormintelor. De la căpătâiul celor adormiţi nu trebuie să lipsească Sfânta Cruce, candela, florile proaspete presărate sau semănate pe mormânt sau în jurul acestuia. Vasele cu tămâie şi lumânările reprezintă, de asemenea, ofrande prin care-i cinstim pe cei plecaţi la viaţa veşnică.

În tradiţia ortodoxă, în ziua praznicului se aduc la biserică, pentru a fi sfinţite, coliva, prescurea şi o sticlă de vin. De asemenea, se sfinţesc vase cu mâncare şi pachete cu alimente, pe care rudele celor adormiţi le împart după slujba de pomenire, atât săracilor din biserică, cât şi vecinilor, persoanelor sarmane întâlnite la cimitir şi pe stradă, în ziua parastasului.

Ingrediente Coliva tradiţională:

  • 1 kg grâu decorticat
  • 1-2 pliculeţe zahăr vanilat
  • 2-3 linguri cacao
  • 2-3 linguri de stafide
  • 3-4 linguri de miez de nucă dat prin maşină
  • 1-1/2 linguri de migale mărunţite
  • nucă de cocos (după gust)

Mod de preparare Coliva tradiţională:

Grâul se pune în apă şi se lasa să fiarbă la foc domol. După a fiert se lasa să se răcească. Se pun toate ingredientele după care se amesteca bine.

[ad_2]

Sursa: bzi.ro
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments