duminică, ianuarie 19, 2025
AcasăCulinarRețetă covrigi de casă – Covrigii tradiționali care ne aduc aminte de...

Rețetă covrigi de casă – Covrigii tradiționali care ne aduc aminte de vremurile trecute

[ad_1]

Multă lume începe săcaute rețeta pentru covrigi de casă. Covrigii reprezintă un preparat tradițional care se află în cultura noastră de foarte mult timp. Aceștia sunt impli, însă foarte gustoși. Puțin sărați cu mar și sare, sau îndulciți ușor de susanul presărat deasupra, aceștia ne trezesc amintiri pe care le credeam de mult uitate. La fiecare colț, putem simți mirosul de covrigi gata scoși de pe tavă, însă nimic nu se compară cu cei făcuți acasă. Înainte, în comerț, acest tip de covrigi rotunzi și pufoși, se regăseau legați cu sfoară. Poate că nu mai simțim în prezent gustul acela autentic. Tocmai de aceea, putem să-i pregătim chiar noi, acasă, după rețeta tradițională a bunicilor!

Ce ingrediente sunt necesare pentru covrigii tradiționali

Covrigii nu necesită foarte multe ingrediente, și cu siguranță, orice gospodină înrăită va avea aceste lucruri prin bucătărie. Chiar dacă sunt simplu de preparat, covrigii sunt savuroși. Ni se poate părea ciudat cum de un preparat atât de simplu și „fad” este atât de răspândit și consumat, însă poporul român este cunoscut pentru dragostea față de tradiție.

Pentru această rețetă vom avea nevoie de făină de tip 000 care este cea mai indicată. În jur de 400-450 de grame de făină albă de grâu va fi mai mult decât de ajuns! Desigur, vom avea nevoie și de drojdie. În funcție de care fel vreți să folosiți, trebuie să modificați cantitatea. Trebuie să utilizați 15 grame de drojdie proaspătă, iar dacă folosiți uscată puteți pune doar 5 grame.

Unele persoane preferă apa, iar altele laptele pentru pregătirea aluatului. Indiferent de alegere trebuie să pregătim în jur de 250 grame.

Pregătim și puțin ulei, în jur de 40 de grame, alături de niște sare și aceeași cantitate de zahăr. Vom mai avea nevoie și de un ou, pentru când terminăm de frământat aluatul. Iar pentru decorarea covrigilor, pregătiți ori susan, ori mac, după preferințe.

Rețetă covrigi de casă – Mod de preparare

Aluatul este foarte ușor de pregătit. Mai întâi trebuie să încălzim puțin laptele. Mai apoi, îl amestecăm cu zahărul și drojdia pregătită, iar peste acest amestec adăugăm jumătate din cantitatea făinei. Amestecăm iarăși bine, după care adăugăm restul de făină albă pregătită, alături de cele 50 de grame de ulei și sarea pregătită. Nu trebuie să puneți foarte multă, însă nici prea puțină. Acum putem frământa bine totul. Ar trebui să obținem un aluat pufos. Este timpul să lăsăm aluatul să crească într-un loc călduros, așa că acoperim ligheanul cu un prosop curat sau cu o folie alimentară.

După ce aluatul crește destul (după aproximativ o oră de lăsat la dospit) trebuie să-l întindem și să-l tăiem în fâșii egale.

Următorul pas este să împletim câte două fâșii împreună, pentru fiecare covrig în parte. Astfel, vor ieși covrigi consistenți și pufoși. Le contopim capetele pentru a forma un cerc cât mai perfect! Aceasta va fi forma covrigilor noștri.

Putem deja să preîncălzim cuptorul la aproximativ 170 de grade (foc mediu). Între timp, vom bate oul pregătit în care adăugăm puțin lapte. Vom unde covrigii cu acest ametec înainte de a-i băga la cuptor. Îi trecem prin mac sau prin susan, apoi îi lăsăm la cuptor timp de aproximativ 20 de minute.

Covrigii sunt gata de servit, calzi și pufoși!

Așadar, rețeta de covrigi de casă nu este deloc complicată, și pe deasupra aceștia sunt foarte savuroși!

[ad_2]

Sursa: bzi.ro
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments