miercuri, noiembrie 20, 2024
AcasăCulinarRețetă de chiftele de post cu cartofi și morcov. Secretul sunt cartofii

Rețetă de chiftele de post cu cartofi și morcov. Secretul sunt cartofii

[ad_1]

În zilele de post poţi să mănânci bun şi săţios. Nu trebuie neapărat să te gândeşti că vei răbda de foame. Doar pentru că excluzi carnea, peştele, lactatele şi ouăle din regimul de o zi, nu înseamnă că îţi va fi foame. Cu puţină imaginaţie vei face o mâncare bună. Astăzi îţi propun o rețetă de chiftele de post cu cartofi şi morcov.

După ce le prepari, ai două variante. Fie le prăjeşti, fie la coci la cuptor. Bineînţeles, mult mai sănătoasă este a doua variantă. De ce? Pentru că aceasta nu implică ulei şi prăjeală. Oricum, în ambele cazuri, pârjoluțele sunt gata în momentul în care capătă o culoare aurie uniformă. Spor la gătit şi poftă bună!

Ingrediente:

  • 500 gr cartofi
  • 150 g pesmet sau gris
  • 2-3 căţei de usturoi
  • 1 ceapă galbenă uscată sau 1 legătură ceapă verde
  • 1 morcov mai mare
  • 1 legătură de pătrunjel
  • puţin piper negru, proaspăt măcinat
  • 1 linguriţă de sare
  • ulei pentru prăjit

Mod de preparare reţetă de chiftele de post cu cartofi şi morcov:

Mai întâi speli morcovii şi cartofii. Pune-i la fiert într-o oală cu apă rece şi puţină sare. Pentru gust mai bun, legumele se fierb în coajă, iar la final se curăță. În momentul în care legumele au fiert, se scurg de apă şi se lasă la răcit. Apoi se curăţă şi se pasează cu furculița. Ideal e să le pasezi cu mixerul, pentru a obţine o compoziţie cât mai fină.
Curăţă şi toacă mărunt ceapă. Curăță usturoiul şi zdrobeşte-l foarte bine. Spală verdeața şi toac-o mărunt. Adaugă aceste ingrediente peste morcovii şi cartofii din bol. Pune și piper, sare şi pesmet / gris. Amestecă foarte bine, până se omogenizează. Potriveşte de gust apoi. Dacă nu mai trebuie nimic, ia câte o lingură din compoziţie, modelează chiftelele între palme, după care pune-le la prăjit în ulei încins. Ai grijă ca focul să nu fie prea intens, iar chiftelele să se prăjească pe ambele părţi. Scoate-le pe nişte prosopele absorbante de bucătărie.
Dacă nu vrei să le prăjeşti, ai varianta de a le pune într-o tavă tapetată cu hârtie de copt şi de a le băga în cuptorul încins la circa 180-200 de grade Celsius.

Sfaturi pentru cele mai bune chiftele de post

Iată de ce anume să ţii cont când prepari chiftele de post cu cartofi și morcov:

  • optează pentru cartofi galbeni, pentru că sunt mai făinoşi şi obţii o compoziţie fină şi omogenă;
  • ca să se lege bine compoziţia, pisează cartofii atunci când sunt puţin călduţi. E mai greu să faci compoziţia să se lege dacă sunt reci cartofii. Secretul constă, de fapt, în amidon;
  • dacă nu vrei să fie de post, poţi include în compoziţie şi: afumătură tăiată în cuburi foarte mici, brânză, precum şi roşii uscate, măsline, ardei gras.

Pentru servire, aceste chiftele de post cu cartofi şi morcovi se pot pune în farfurie, la micul dejun, se pot mânca simple sau alături de o garnitură.

Știai că… sunt și alte rețete de chiftele de psot? Spre exemplu, măicuțele de la mănăstirea Prislop prepară pârjoluțe din fasole.

Inspiră-te din materialul video de mai jos ca să prepari chiftele cu ciuperci, o alta variantă de post:

 

[ad_2]

Sursa: bzi.ro
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments