luni, ianuarie 20, 2025
AcasăCulinarRețetă de ciorbă de văcuță ardelenească, o mâncare absolut delicioasă și tradițională

Rețetă de ciorbă de văcuță ardelenească, o mâncare absolut delicioasă și tradițională

[ad_1]

Rețeta de ciorbă de văcuță ardelenească este o mâncare tradițională delicioasă ce poate fi preparată oricând. Secretul acesteia este să folosiți multe legume pentru a oferi savoare mâncării. De asemenea, pentru un gust mai bun este recomandat să folosiți carne cu un pic de os, precum rasolul deoarece va da o aromă aparte. 

Din ingredientele rețetei veți obține circa 8 porții. Timpul de preparare a felului principal este de o oră jumătate, însă acesta poate fi mai mic sau mai mare, în funcție de cât de tânără este carnea. O altă ciorbă tradițională din Ardeal este și cea de salată verde cu afumătură.

Ingredientele necesare pentru ciorba de văcuță ardelenească

Savoarea rețetei este oferită de carnea folosită și legumele proaspete. În final, mâncarea va fi dreasă cu smântână și gălbenuș de ou ce va da ciorbei o aromă delicioasă. Aceasta nu este un preparat caloric, o porție are doar 345 kcal. Carnea necesară pentru prepararea rețetei va consta din 500 grame de rasol de vită și 2 oase de vită. Legumele folosite vor trebui să fie cât mai proaspete pentru ca mâncarea să aibă un gust delicios și autentic. 

Veți avea nevoie de 2 cartofi, o legătură de pătrunjel, un păstârnac, 2 morcovi, o rădăcină de pătrunjel, o ceapă roșie, 250 grame de mazăre congelată,  200 mililitri de suc de roșii și o jumătate de țelină. Pentru condimentarea mâncării veți avea nevoie de o linguriță boia, una de piper boabe, una de semințe de chimen, una de cimbru, una de chimen măcinat și două foi de dafin. Sarea se va pune după gust. Veți drege ciorba cu un gălbenuș, smântână și suc de lămâie.

Cum se prepară ciorba ardelenească tradițională

Carnea de văcuță va fi pusă într-o oală suficient de încăpătoare, apoi va fi acoperită cu apă. Se va lăsa la fiert timp de 15 minute cu puțină sare, chimen și piperul boabe. Spuma formată se va îndepărta cu ajutorul unei palete, apoi se va lăsa pentru încă o jumătate de oră pe foc. Ulterior, se va scoate carnea, se va pune pe o farfurie și se va tăia mărunt, cubulețe. Lichidul se va strecura printr-o spumieră, apoi se va lăsa la răcit într-un bol. Într-o tigaie se va turna o linguriță de ulei și se vor căli morcovii tăiați cubulețe timp de 3-4 minute. 

Supa se va turna din nou în oală și se va lăsa la fiert împreună cu ceapa tocată, morcovii, carnea de vită și restul legumelor tocate cubulețe. Ciorba se va condimenta cu piper, chimen, cimbru, boia și foi de dafin, apoi se adaugă pătrunjelul tocat. Se mai lasă pentru 20 de minute la fiert, apoi se pune mazărea și sucul de roșii. După 5 minute se poate drege opțional cu un amestec format din smântână, un gălbenuș de ou și suc de lămâie. La final, ciorba se poate servi cu crutoane și ardei iute. 

Pentru a obține un preparat de succes, puteți ține cont de câteva sfaturi. Va trebui să îndepărtați foarte bine spuma formată pentru a avea o zeamă cât mai limpede. De asemenea, în funcție de cât de bătrână este carnea, timpul de fierbere poate fi mai lung sau mai scurt. Pentru o mâncare delicioasă va trebui să puneți foarte multe legume, iar dacă doriți puteți acri ciorba cu borș. 

Ciorba de văcuță ardelenească este o mâncare sănătoasă bogată în vitamine și nutrienți, datorită legumelor folosite. Ca și desert puteți opta pentru un cozonac unguresc pufos și delicios. 

[ad_2]

Sursa: bzi.ro
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments