sâmbătă, noiembrie 23, 2024
AcasăCulinarRețetă de cozonac tradițional. Cum să faci acasă un cozonac gustos și...

Rețetă de cozonac tradițional. Cum să faci acasă un cozonac gustos și pufos

[ad_1]

Delicioasa rețetă de cozonac tradițional este ideală pentru mesele de sărbătoare. Când vine vorba de savurosul cozonac, gospodinele se întrec în tot felul de rețete deosebite. Pentru a obține un adevărat deliciu la ceas aniversar, este important să ținem cont de câteva trucuri ale bunicii, iar succesul culinar va fi garantat. Iată cum să pregătești un cozonac gustos și pufos.

Rețetă de cozonac tradițional

La ceas de sărbătoare, doamnele pregătesc un cozonac delicios și pufos după rețeta bunicii. Cozonacul tradițional este pe placul multora dintre noi, iar dacă ținem cont de câteva trucuri, vom obține un preparat reușit. Rețetele de cozonac sunt diverse și pot fi adaptate în funcție de preferințe.

Pentru a obține un cozonac aromat și gustos, trebuie să pregătim mai întâi un aluat fraged cu ulei. La fel de importantă este și umplutura de cozonac pentru ca acesta să fie delicios și pe placul tuturor celor de la masă. Cozonacul pufos ca la bunica poate fi făcut cu cacao, nucă, rahat, mac și stafide.

Dacă vrem obținem un deliciu inedit, putem face un cozonac cu ciocolată care se rupe fâșii. Cu siguranță cozonacul făcut după rețeta tradițională a bunicii îi va cuceri pe musafiri și va readuce la masă aromele din vremea copilăriei.

Cum să îi cucerești pe cei de la masă cu un cozonac savuros

Pentru a pregăti acasă un cozonac tradițional delicios vom avea nevoie de 1 kg de făină, 500 ml de lapte, 4 ouă, 250 g de zahăr, 50 g de unt, 50 ml de ulei, 50 g de drojdie proaspătă, coajă rasă de lămâie și de portocală și un praf de sare. Pentru umplutură vom folosi 3 linguri de cacao, esență de rom, 250 g de rahat tăiat cubulețe, 250 g de nucă măcinată, 100 g de stafide, 150 g de zahăr și 4 albușuri.

Mai întâi se face o maia din drojdie, o lingură de făină și 100 ml de lapte cald. Se lasă maiaua la crescut până când își dublează volumul. După aceea se separă albușurile de gălbenușuri, apoi gălbenușurile se bat spumă împreună cu zahărul și un praf de sare. Ulterior, se încălzește laptele și se pune peste compoziția de gălbenușuri. Compoziția obținută se amestecă foarte bine, apoi se adaugă esența de rom și coaja rasă de lămâie și de portocală.

Într-un vas mare se pune făina și se face o gaură în mijloc, unde se toarnă laptele și maiaua. Se amestecă foarte bine apoi se adaugă untul și uleiul. Se începe frămânarea aluatului până când devine elastic și nu se mai lipește de mâini. Se acoperă aluatul și se lasă la dospit timp de câteva ore.

Între timp se bat albușurile spumă împreună cu zahărul, apoi se adaugă cacao, nuca măcinată și se amestecă din nou. După ce aluatul a crescut suficient, se împarte în două. Se întinde foarte bine aluatul, iar pe fiecare bucată de aluat se pune umplutura de cacao și nucă, apoi se adaugă bucăți de rahat. După aceea se rulează și se împletesc ambele rulouri. La fel se procedează până când se temină aluatul și umplutura de cozonac. În tăvi tapetate cu hârtie de copt și unse cu unt se pune cozonacul delicios. Se mai lasă la crescut în tavă timp de 30 de minute apoi se ung cozonacii cu un ou bătut.

Se pun cozonacii la cuptor și se lasă până când se rumenesc ușor. Când sunt gata, cozonacii se scot din cuptor, se lasă la răcit apoi se feliază pentru a fi serviți. Cu siguranță, vom obține un cozonac tradițional gustos, aromat și pufos.

Cozonacul tradițional este nelipsit la mesele de sărbătoare, iar dacă ținem cont de câteva trucuri din rețeta bunicii, la final vom obține un adevărat deliciu pe placul tuturor celor de la masă.

[ad_2]

Sursa: bzi.ro
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments