[ad_1]
Rețeta de ghiveci de legume pentru iarnă este un preparat delicios. Pentru a obține o mâncare reușită trebuie să folosiți produse proaspete din grădină. De asemenea, poate fi adaptată după placul fiecăruia, fiind gata în doar 50 de minute.
Toamna gospodinele încep să-și pregătească cămările pentru sezonul rece. Acestea prepară tocană, zacuscă sau murături pentru iarnă. O altă mâncare ce se gătește rapid este și rețeta de ciuperci pleurotus pane de post.
Rețetă de ghiveci de legume pentru iarnă, ingrediente
Rețeta de ghiveci de legume pentru iarnă este ideală pentru sezonul rece. Aceasta se prepară rapid și ușor. De asemenea, este foarte sănătoasă deoarece nu conține conservanți artificiali. Mâncarea este utilă, fiind suficient să încălzești doar conținutul borcanului și ai deja o masă pregătită. Totodată, ghiveciul de legume este un preparat indicat și pentru zilele de post sau pentru persoanele vegane. Rețeta poate fi servită ca și garnitură alături de carne făcută la grătar, chiftele sau fripturi.
Unul din avantajele mâncării este faptul că nu trebuie să coaceți în prealabil legumele, fiind puse crude. Pentru prepararea ghiveciului de legume pentru iarnă veți avea nevoie de 200 grame de roșii crude, 150 grame de vinete, 300 grame de ardei grași, 150 grame de păstăi, 4 căței de usturoi, 120 mililitri de ulei, 150 grame de dovlecei, 300 mililitri suc de roșii și 250 grame de ceapă. Opțional mai puteți adăuga 50 grame de orez și ardei iute. De asemenea, rețeta se va condimenta cu sare și piper. În compoziția mâncării va trebui să puneți 150 grame de zarzavat ras, un mix din țelină, morcov, rădăcină de pătrunjel și păstârnac.
Cum se prepară ghiveciul de legume
Mai întâi legumele vor fi spălate și curățate, apoi vor fi tăiate în bucățele potrivite. Usturoiul poate fi pisat sau poate fi tocat, iar ceapa va trebui tăiată solzișori. Dovleceii și vinetele vor fi cuburi, ardeii felii, iar zarzavatul dat prin răzătoarea mare. Înainte de le pune în mâncare, dovleceii și vinetele vor trebui presărate cu sare, apoi vor fi lăsate la scurs. Într-o tigaie încăpătoare se va căli ceapa împreună cu usturoiul, timp de de cinci minute. Acestea nu trebuie să se rumenească, de aceea vor fi lăsate la foc mic, sub capac. Ulterior, veți pune zarzavatul și veți presăra puțină sare. Se va lăsa din nou la foc mic pentru încă 10 minute.
Ardeii se vor tăia felii și se vor lăsa timp de cinci minute. Opțional puteți adăuga și ardei iute pentru un ghiveci mai picant. După 5 minute, se pun cuburile de vinete, dovleceii și păstăile, apoi se amestecă. Sucul de roșii împreună cu roșiile proaspete tăiate cuburi se adaugă după trei minute și se lasă la foc mic până ce scad un pic. La final, mâncarea se va condimenta cu sare și piper, iar opțional se poate pune și orez. Acesta se va fierbe, se va scurge, apoi se va turna în compoziția ghiveciului. Din ingredientele menționate veți obține două borcane de 800 grame. La final, mâncarea va fi pusă în vasele sterilizate, apoi vor fi ținute la bain marie.
Rețeta de ghiveci de legume pentru iarnă este un preparat ușor, ce poate fi servit ca și garnitură. Totodată, pentru sezonul rece puteți pregăti și un gem de vișine cu zahăr sau fără. Desertul are un gust dulce-acrișor ce poate fi folosit în prăjituri sau plăcinte.
[ad_2]