[ad_1]
Pe masa de Crăciun se pun, de obicei, răcituri, cârnaţi fripţi, slănină şi muuulte prăjituri. Ce zici însă de o reţetă de lebăr de casă? E un preparat mai puţin gătit. Mai degrabă, oamenii preferă să-l cumpere decât să-l facă. Hai să vedem de ce ingrediente avem nevoie şi care sunt paşii.
Mai trebuie spus că lebărul e un preparat tradiţional de Crăciun în Germania. De altfel, cuvântul lebăr îşi are originea în termenul nemţesc leberwurst. La baza are diverse organe, mai ales ficat, care sunt amestecate cu mirodenii. Datorită gustului special, e foarte popular în multe ţări europene.
Ingrediente:
- 1 kg de ficat de porc
- 1 kg de gușă de porc
- 2 rinichi de porc
- 1 inima de porc
- 2 metri de mațe groase de porc
- 1 ceapă
- 1 crenguţă de cimbru
- 2 foi de dafin
- 1 linguriţă de sare
- boia iute
- 1 linguriţă de piper boabe
Mod de preparare:
Ficatul se ţine în apă, ca să iasă sângele din el, apoi se pune la fiert fără sare. El se fierbe separat faţă de restul ingredientelor. Ori de câte ori apare spumă la suprafaţă, se îndepărtează. Când înfigi furculiţa în ficat şi şi nu mai iese deloc sânge din el, înseamnă că e gata de fiert. Se scoate, aşadar, pe o farfurie.
În altă oală se fierb gușa, inima şi rinichii de porc. În oală se mai pun 2 linguri de foi de dafin, o ceapă şi o lingură de piper boabe. Se spumează ori de câte ori e necesar. Prima care se va scoate din oală e guşa de porc, întrucât aceasta fierbe cel mai repede. Se scot după aceea şi rinichii şi inima şi se lasă la răcit.
Curăță gușa de sorici. Dă prin maşina de tocat carne toate ingredientele carne. În compoziţie, pusă într-un lighean, se adaugă boia iute, sare, zeama în care a fiert carnea şi cimbrul măcinat. Vei obţine o pastă consistentă. Ideal ar fi ca în lebăr să fie 25% grăsime de la gușă şi 75% carne (ficat, inimă, gușă, rinichi).
Urmează să te ocupi de mate. Spală-le cu puţin oţet şi apa caldă, clăteşte-le bine şi taie-le în patru. Astfel, te asiguri că vor încăpea în cratiţa în care le vei fierbe. Umple maţele cu pastă obţinută, exact ca pe cârnaţi. Leagă capetele cu aţă şi înţeapă lebarii cu un ac mai mare. Astfel nu vor plesni în timpul fierberii.
Lebărul se pune la fiert în restul de apă în care a fiert carnea, la foc mic. La jumătatea timpului se întorc pe partea cealaltă. Se înţeapă de fiecare dată când îi întorci. După circa 30 de minute sunt gata. Scoate-i cu o paletă pe o tavă. Acoperă-i cu un tocător de lemn, iar pe tocător pune o greutate, pentru a-i presa.
A doua zi, lebărul se curăţa de grăsime şi se atârnă la aer, afară.
[ad_2]