marți, decembrie 24, 2024
AcasăCulinarReţetă de răcituri de porc – Cum faci piftia să aibă gust...

Reţetă de răcituri de porc – Cum faci piftia să aibă gust bun

[ad_1]

Sărbătorile de iarnă nu sunt la fel dacă nu pui pe masă şi un castron de răcituri. Nu e mare filosofie să le faci. Cel mai mult îţi trebuie răbdare. Hai să faci o reţetă de răcituri de porc. Sunt bune alături de o mămăligă aburindă. Prepară-le ca în reţeta de mai jos şi sigur îţi vor ieşi gustoase.

Bineînţeles, răciturile, sau piftia, se fac şi cu carne de curcan ori de găină. Spre deosebire de acestea, cele de porc au mai multă grăsime. Iar dacă foloseşti şi ingrediente uşor afumate, gustul este şi mai bun. Iată reţeta şi modul de preparare.

Rețeta de răcituri de porc

Pentru un plus de aspect, te sfătuiesc să pui răciturile în castroane de lut sau cu motive populare desenate pe ele.

Ingrediente:

  • o bucată de cap de porc
  • picioare de porc
  • ureche de porc
  • 2-3 morcovi medii
  • 2-3 foi de dafin
  • sare după gust
  • 1 căpăţână de usturoi

Mod de preparare:

De ce este aşa de bună această reţetă de răcituri de porc? Pentru că se face doar cu ingrediente naturale şi fără nici un gram de gelatină. Oasele conţin suficient gelatină naturală, care asigură închegarea piftiei.

Mai întâi răzuieşti bine capul de porc, picioarele şi urechile. Apoi le speli bine-bine şi înlături firele de păr. E bine să speli totul în apă fierbinte. Pune-le apoi într-o oală mare, cu apă suficientă. Este ideal ca apa să nu fie diluata pe parcurs, pentru că gelatina să închege răciturile bine. De aceea, asigură-te că pui apă destulă de la bun început.

Spală morcovii, curăţă-i şi taie-i rondele. Pune-i şi pe ei în apă, alături de frunze de dafin. Lasă să fiarbă oala la foc mediu spre mic. Zeama e gata în momentul în care devine lipicioasă. Potriveşte de sare, apoi dă la rece.

După ce zeama devine călduţă, deci nu mai e fierbinte, încorporează usturoiul pişat şi pitroceşte de câteva ori lichidul. Gustă-l, ca să vezi dacă mai trebuie sare şi usturoi. Dacă nu, poţi să pui totul în castroane. Ai de ales: ori pui aşa zeama, ori o strecori. Rămâne la alegerea ta. Du castroanele într-o cameră rece. După ce s-au închegat, mută-le în frigider.

Trucuri esenţiale pentru răcituri de porc

Iată de ce anume să ţii cont:

  • răciturile se fierb la foc mediu spre mic;
  • ori de câte ori se formează spumă la suprafață, se îndepărtează;
  • răcitura e gata când carnea se desprinde uşor de pe oase;
  • vasul trebuie să fie acoperit aproape în totalite, în timpul fierberii, pentru ca răcitura să fie delicioasă.

Bineînțeles, de pe masa de sărbătoare nu trebuie să lipsească șoriciul în saramură cu usturoi și nici cârnații de Crăciun.

[ad_2]

Sursa: bzi.ro
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments