[ad_1]
Orice gospodină vrea să-i iasă reţetele, mai ales cele de plăcinte şi cozonaci. Ce bune sunt preparatele scoase din cuptor, care au un volum mare şi par aşa pufoase! Se spune că acesta este un semn că reţeta a fost făcută ca la carte. Dacă eşti începător în ale gătitului, hai să vezi reţeta lui Adi Hădean de cozonaci de Crăciun.
Ingredientele să ştii că sunt aproximativ aceleaşi pe care le ştii de la orice altă reţetă de cozonac. Modul de preparare însă face diferenţa. Secretul este, de asemenea, răbdarea. Trebuie să ai răbdare când vine vorba mai ales de răcituri şi cozonaci.
Reţeta lui Adi Hădean pentru cozonaci de Crăciun
Adi Hădean este un blogger culinar renumit la noi în ţară. Pe site-ul lui se găsesc multe reţete delicioase, explicate pas cu pas. Uite cum este reţeta lui. De reţinut: ingredientele de mai jos sunt pentru 2 cozonaci.
Ingrediente:
- 1 kg făină
- 40 g drojdie crudă
- 500 ml lapte
- 250 g zahăr
- 250 g unt
- 1 lingură de ulei
- 4 gălbenușuri
- 1 plic zahăr vanilat
- coajă de la o lămâie
- 1 linguriţă cacao
- esență de rom
- puţină sare
Mod de preparare:
Prima dată pui drojdia cu o linguriţă de zahăr într-o cană de lapte. După aceea treci făina prin sită, ca să se spargă cocoloaşele. Amestecă o linguriţă de cacao cu miezul de nucă şi cu zahăr. Proporţia ar fi la o linguriţă de zahăr, trei părţi nucă şi o parte zahăr.
Amestecă făina cu zahărul vanilat, gălbenuşurile, coaja rasă de la o lămâie, sarea şi drojdia diluată. Încălzeşte puţin laptele, dar ai grijă să nu se înfierbânte. Dizolvă în el untul şi 200 gr de zahăr. După ce se răcoreşte cât de cât, se încorporează cu făina şi se amestecă, apoi se frământă în jur de 30 de minute. Aluatul va fi puţin elastic, dar moale. După o jumătate de oră de frământat, se acoperă vasul cu un prosop curat şi se pune într-un loc călduţ, ferit de curent. După o oră se unge cu puţin ulei masa de lucru şi se pune aluatul pe ea. Se întinde o foaie groasă cu ajutorul unui sucitor. Foaia trebuie să fie groasă cam de jumătatea unui deget.
Se întinde umplutură pe foaie, se rulează, se sigilează uşor capetele, apoi se pune în tavă unsă cu ulei. Se mai lasa în tavă să crească în jur de 30 de minute, după care se bagă în cuptorul încins la 170 de grade Celsius. Verifică-l după circa 45-50 de minute.
După ce l-ai scos, stropeste-l cu puţină apă îndulcită şi acoperă-l cu un ştergar. În acest fel, coaja lui nu se va întări. Dimpotrivă se va înmuia.
Vrei să încerci şi alte reţete de-ale lui Adi Hădean? Atunci găseşti mai jos încă două, în afară de cozonacul de Crăciun. Prima e de pizza.
Pizza – Reţeta lui Adi Hădean
Iată un preparat adorat de mulţi dintre noi. Se prepară destul de uşor.
Ingrediente:
- 600 gr făină
- 300 ml apă rece
- 50 ml apă călduţă
- 5 gr drojdie crudă
- 1 lingură ulei de măsline
- foarte puţină sare
- foarte puţin zahăr
Mod de preparare:
În apă călduţă pune uleiul şi dizolvă drojdia. Adaugă apoi zahărul şi sarea. Amestecă cu făină şi cu apă rece. Frământă în jur de 15 minute, după care acoperă vasul şi lasă aluatul la crescut în jur de 2 ore.
După aproximativ 2 ore mai frământă un pic aluatul, apoi unge masa cu ulei şi întinde o foaie, folosindu-te, bineînţeles, de sucitor. Unge cu ulei o tavă de copt rotundă. Pune aluatul în ea. Peste aluat pune toppingul preferat. Adi Hădean recomandă să foloseşti felii de mozzarella.
Bagă tava în cuptorul încins la 175-180 de grade Celsius, pentru maxim 10 minute. Ideal ar fi să o laşi în cuptor 7-8 minute.
Tiramisu făcut de Adi Hădean
Tiramisu e acel desert pe care îl prepari rapid, când se anunţă musafiri neaşteptaţi. Bucătarul Adi Hădean îl găteşte în felul următor.
Ingrediente:
- cca 500 gr pişcoturi
- 500 gr mascarpone
- 4 ouă mai mici (albuşurile separate de gălbenuşuri)
- 3-4 linguri de zahăr pentru gălbenuşuri
- 3 linguri zahăr pentru albuşuri
- 1 praf de sare
- 400 ml cafea tare
- 250 ml apă
Mod de preparare:
Mai întâi se freacă bine gălbenuşurile cu cele 3-4 linguri de zahăr. O să obţii o cremă uşor albicioasă. Apoi se mixează spumă albuşurile cu un praf de sare. Când începe să se formeze bezeaua, se încorporează 3 linguri de zahăr. După ce s-a format bezeaua, se amestecă cu mascarpone şi cu cremă de gălbenuşuri. Foloseşte spatulele de la mixer, dar nu da drumul mixerului. Cine vrea, acum e momentul să adauge un strop de amaretto în crema. Dacă însă ştii că vor mânca din tiramisu şi copiii, atunci sari peste acest pas.
Amestecă apa cu cafeaua. Pune un strat de cremă într-o tavă. Însiropează fiecare pişcot în mix, apoi pune-l peste crema din tava. Ai grijă ca pişcoturile să nu absoarbă mult lichid (pentru că blatul să nu fie prea moale la final). Peste un strat de pişcoturi pune un strat de cremă şi tot aşa până la final. Presară din belşug un strat de cacao peste ultimul strat, care e de cremă. Bagă tava în frigider şi las-o acolo peste noapte.
Gogoşi – Cum să-ţi iasă bune-bune
Iată reţeta de gogoşi a lui Adi Hădean.
Ingrediente:
- 1 kg făină
- 10 gr drojdie
- 500 ml lapte
- 1 cană iaurt
- 1 ou
- puţină sare
- 3-4 linguri zahăr
- coaja rasă de la o lămâie
Mod de preparare:
Dizolvă drojdia în 2-3 linguri de lapte. Apoi cerne făina. Fă o adâncitură în ligheanul cu făină şi pune acolo toate ingredientele. Amestecă bine şi frământă aluatul. Frământarea trebuie să dureze cam 15 minute. Ştii că e gata de frământat în momentul în care aluatul e moale şi se desprinde uşor de mâini.
Acoperă vasul cu aluat cu un prosop curat şi lasă-l să crească până când îşi dublează volumul. Presara puţină făină pe masa de lucru, apoi pune aluatul pe ea şi întinde-l cu sucitorul. Decupează gogoşi fie cu o formă specială, fie cu un pahar. Încinge ulei într-o tigaie şi pune gogoşile la prăjit. Serveşte-le cu magiun de prune, cu zahăr pudră ori cu diverse dulceţuri.
[ad_2]