[ad_1]
Bucureşti este gazda reuniunii miniştrilor de Externe ai NATO, în perioada 28-30 noiembrie 2022. România devine centrul de comandă al diplomaţiei euro-atlantice.
Reuniunea miniştrilor de Externe din NATO, programată la Bucureşti, va aborda riscurile generate de Rusia asupra securităţii euro-atlantice şi provocările asociate modernizării armatei Chinei, urmând să fie reevaluată dependenţa de regimuri autoritariste, afirmă secretarul general Jens Stoltenberg.
„Miniştrii de Externe din statele membre NATO se reunesc săptămâna viitoare, la Bucureşti. Vom aborda războiul ilegal al Rusiei împotriva Ucrainei, care continuă să ameninţe pacea şi securitatea la nivel euro-atlantic. Preşedintele Vladimir Putin eşuează în Ucraina şi răspunde cu mai multă brutalitate. Sunt serii de atacuri cu rachete asupra oraşelor şi asupra infrastructurii civile, privându-i pe ucraineni de cădură, electricitate şi alimente. Este un început de iarnă oribil pentru Ucraina. Acestea sunt vremuri dure şi pentru restul Europei, pentru întreaga lume, cu majorări de preţuri la energie şi alimente. Da, plătim cu toţii preţul pentru războiul Rusiei împotriva Ucrainei, dar preţul nostru este în bani, în timp ce ucrainenii plătesc cu sânge. Iar dacă îl vom lăsa pe Putin să câştige, vom plăti cu toţii un preţ mult mai mare, mulţi ani. Dacă Putin şi alţi lideri autoritarişti văd că folosirea forţei oferă rezultate, vor utiliza din nou forţa pentru a-şi atinge obiectivele. Iar în acest fel lumea noastră ar deveni mai periculoasă, iar noi toţi am fi mai vulnerabili”, a declarat Jens Stoltenberg, vineri, într-o conferinţă de presă, potrivit stenogramei afirmaţiilor, postată pe site-ul NATO.
„Multe războaie se încheie prin negocieri, dar ceea ce se întâmplă la masa negocierilor depinde de situaţia de pe teren. Prin urmare, cea mai bună modalitate de a creşte şansele Ucrainei pentru o soluţie de pace este să susţinem Ucraina. NATO va continua să fie alături de Ucraina cât va fi necesar. Nu vom reduce susţinerea”, a precizat secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice.
„Miniştrii de Externe din NATO vor analiza şi modalităţile de consolidare a rezilienţei, precum şi provocările generate de China. China nu este un adversar, dar accelerează modernizarea militară, şi-a intensificat prezenţa în Arctica şi în Balcanii de Vest, în spaţiu şi la nivel cibernetic şi încearcă să obţină control asupra infrastructurii esenţiale a aliaţilor din NATO. Războiul din Ucraina a demonstrat dependenţa noastră periculoasă de gazul rusesc. Prin urmare, trebuie să evaluăm dependenţele de alte regimuri autoritariste, în special de China”, a subliniat Stoltenberg.
Jens Stoltenberg, întâlnire de gradul zero cu Klaus Iohannis la Bucureşti
Secretarul general NATO va fi primit luni de președintele Klaus Iohannis, la Palatul Cotroceni, anunță Administrația Prezidențială. Jens Stoltenberg vine în România pentru a participa la reuniunea miniștrilor de externe din statele membre NATO.
Jens Stoltenberg va fi primit de Klaus Iohannis la ora 16.15.
Cei doi oficiali au în program convorbiri tête-à-tête, convorbiri oficiale și declarații de presă comune.
Stoltenberg mai are programate luni întâlniri cu premierul Nicolae Ciuca și cu ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu.
Marți, secretarul general NATO se va întâlni cu președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu.
Secretarul general efectuează o vizită în România în perioada 28-30 noiembrie pentru a conduce reuniunea miniștrilor de externe din cadrul NATO. De asemenea, marți va participa la Forumul anual Aspen – GMF București, unde va susține un discurs.
Se anunță haos în București, la oră de vârf
Bucureștiul va fi centrul NATO, pentru următoarele 3 zile. Ministeriala NATO va avea loc în România, iar președintele Klaus Iohannis se pregătește să îi primească pe secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, dar și pe secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.
Pentru bucureșteni, ministeriala NATO va veni cu restricții de circulație, care vor provoca haos în trafic. Zona Arcului de Triumf și până la Palatul Parlamentului va fi aproape închisă.
Tot evenimentul va începe la o oră de vârf pentru traficul din București, în jurul orei 16.00.
Capitala României găzduieşte, în această săptămână, Reuniunea miniştrilor Afacerilor Externe din ţările membre ale Alianţei Nord-Atlantice.
Pentru a marca acest eveniment, primul de nivel înalt al Alianţei într-un stat de pe Flancul Estic, aflat în prima linie de apărare a NATO, după agresiunea armată a Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei, Arcul de Triumf este iluminat în albastru, iar în arcada monumentului sunt arborate drapelele României şi steagul NATO.
Tot în acest context, Primăria Capitalei a anunţat că sunt amplasate aproximativ 2.400 de steaguri tricolore şi NATO în zona centrală a oraşului, până la ieşirea din Bucureşti spre Aeroportul Otopeni (zona Podului Băneasa).
Logoul Reuniunii miniştrilor Afacerilor Externe ai statelor membre NATO, care va avea loc marţi şi miercuri, este prezentat în aceste zile pe panouri electronice în oraş.
Potrivit Ministerului de Externe, în mijloacele de transport STB rulează un material informativ ce prezintă pe scurt rolul Alianţei Nord-Atlantice.
Reuniunea miniştrilor Afacerilor Externe ai statelor membre NATO este găzduită, în numele României, de ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu.
[ad_2]