duminică, mai 19, 2024
AcasăNationalRomânia se înarmează până în dinți. Armata va fi dotată cu 1.000...

România se înarmează până în dinți. Armata va fi dotată cu 1.000 de noi blindate de tip ușor

[ad_1]

Guvernul a adoptat miercuri o Hotărâre privind aprobarea circumstanțelor și a procedurii specifice aferente fazei I din cadrul primei etape a programului de înzestrare a Armatei cu Autovehicule tactice blindate de tip ușor (ATBTU).

Potrivit unui comunicat al MApN, procedura aprobată are scopul de a atribui un contract multianual având ca obiect furnizarea a 1.059 de ATBTU în 9 configurații, varianta de bază și opt tipuri de derivate, necesare înzestrării structurilor din cadrul Ministerului Apărării Naționale.

Armata va fi dotată cu 1.000 de noi blindate de tip ușor

Costurile estimate de achiziție a celor 1.059 autovehicule tip ATBTU sunt de aproximativ 4,58 miliarde lei fără TVA.

Fondurile vor fi asigurate pe perioada de derulare a contractului multianual, în limita creditelor de angajament și a creditelor bugetare aprobate cu această destinație prin legile bugetare anuale pentru Ministerul Apărării Naționale.

„Pentru Armata României este fundamental ca pentru dezvoltarea capacității de apărare a României să se introducă în înzestrare Autovehicule tactice blindate de tip ușor, denumite în continuare ATBTU, cu performanțe ridicate, pentru care fabricația unor componente să se realizeze pe teritoriul României. De asemenea, fabricarea, asamblarea, integrarea, testarea și mentenanța ATBTU pe durata ciclului de viață trebuie să se realizeze la operatori economici din industria națională de apărare, care să fie în măsură să îndeplinească aceste activități și în situații de criză sau război, pentru Armata României”, se arată în comunicat.

Guvernul a aprobat proiectul de lege privind organizarea şi funcţionarea poliţiei militar

Tot miercuri, Guvernul a aprobat proiectul de lege privind organizarea şi funcţionarea poliţiei militare, care va fi înaintat Parlamentului României pentru dezbatere și adoptare.

Potrivit proiectului, jurisdicţia poliției militare va fi aplicabilă numai asupra personalului Ministerului Apărării Naţionale aflat în obiectivele militare sau în zonele militare restricționate, la bordul navelor sau aeronavelor, precum şi pentru protecţia instituţiei militare şi securitatea personalului și a bunurilor acesteia.

„Atribuțiile poliției militare sunt stabilite în principal, în următoarele domenii: respectarea şi menţinerea ordinii interioare şi a disciplinei militare de către personalul MApN, precum şi de către personalul militar străin participant la activităţi pe teritoriul naţional conform acordurilor şi protocoalelor semnate la nivel de stat; sprijinul manevrei şi mobilităţii, al controlului şi îndrumării circulaţiei autovehiculelor şi coloanelor militare; asigurarea protecţiei personalului armatei, a securităţii obiectivelor militare şi a zonelor militare restricţionate din responsabilitatea Ministerului Apărării Naţionale, pe timp de pace; cercetarea infracţiunilor săvârşite de personalul militar din Ministerul Apărării Naţionale, prin stabilirea atribuţiilor ofiţerilor care vor îndeplini, în cadrul parchetelor militare, sub conducerea și coordonarea procurorilor militari, activități specifice organelor de cercetare penală speciale”, arată ministerul.

De asemenea, Guvernul a adoptat o Ordonanță de Urgență privind sprijinirea entităților stabilite în România în vederea participării la proiecte de colaborare susținute financiar prin intermediul Fondului European de Apărare (EDF).

[ad_2]

Sursa: bzi.ro
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments