sâmbătă, ianuarie 25, 2025
AcasăNationalRomânia va introduce starea de criză! Ce implică proiectul de lege?

România va introduce starea de criză! Ce implică proiectul de lege?

[ad_1]

Guvernul se pregătește să introducă starea de criză în România, dar această stare nu va avea efect asupra populației. De asemenea, starea de criză va avea efecte asupra deciziilor de securitate și apărare națională.

Dacă se introduce starea de criză, atunci structurile Ministerului Apărării vor putea trece în subordinea forțelor armate străine staționate pe teritoriul României sau a comandamentelor Alianței Nord-Atlantice.

Starea de criză ar urma să fie instituită săptămâna viitoare

Proiectul de lege mai spune că starea de criză va fi instituită în momentul în care societatea se confruntă cu apariția sau iminența unor incidente care sunt menite să afecteze sau să pună în pericol condițiile de viață, stabilitatea politică, economică, socială, securitatea sau apărarea țării sau să pună în pericol orice alte valori constituționale.

Sursele mai spun că proiectul de lege urmează să fie adoptat săptămâna aceasta de către Executiv, în timp ce Parlamentul este pregătit să adopte proiectul în procedură de urgență.

Marcel Ciolacu, despre starea de criză în România

Marcel Ciolacu a mai fost întrebat dacă ştie de vreun proiect de lege privind reglementarea unei situaţii de criză.

“Am ştiinţă, cum este şi normal, urmând astăzi să avem o discuţie cu primul ministru”, a explicat preşedintele PSD.

Ce este starea de criză și cum arată proiectul de lege care o introduce

“Prin situație de criză în domeniul securității și apărării naţionale se înțelege situația în care societatea se confruntă cu mari dificultăți generate de apariția unuia sau mai multor incidente pe teritoriul național, la nivel regional sau internațional, sau de ameninţări, riscuri şi vulnerabilități prin care sunt grav perturbate sau ameninţate condiţiile de viaţă, sănătate şi mediu, proprietatea, stabilitatea politică, economică sau socială, ordinea publică, securitatea şi apărarea naţională, precum şi alte valori constituționale care impun adoptarea de măsuri specifice prin acțiunea unitară a autorităţilor şi instituţiilor statului român, pentru înlăturarea cauzelor, gestionarea efectelor și revenirea la starea de normalitate”, se arată în proiect.

„Pot fi chemați, pentru îndeplinirea serviciului militar activ, cetățenii cu obligații în îndeplinirea îndatoririlor militare”

În proiect este precizat și cine poate fi chemat în situația în care resursele umane ale fortelor destinate apărării naționale nu pot fi asigurate cu cetățeni încorporabili.

„În situația în care, pe timpul stării de mobilizare sau a stării de război, resursele umane ale fortelor destinate apărării naționale nu pot fi asigurate cu cetățeni încorporabili, pot fi chemați, pentru îndeplinirea serviciului militar activ, cetățenii cu obligații în îndeplinirea îndatoririlor militare, alții decât cetățenii încorporabili, cu respectarea condițiilor prevăzute la art. 7, art. 22 şi art. 25-35.
(2) in funcţie de situația operativă concretă, Ministerul Apărării Naționale și celelalte instituţii cu atribuţii în domeniul apărării, ordinii publice şi securității naționale propun Consiliului Suprem de Apărare a Țării punerea în aplicare a prevederilor alin. (1).

(1) Rezerva de mobilizare cuprinde resursele umane care pot fi folosite pentru instruire, completarea or destinate apărării şi îndeplinirea unor misiuni pe timpul stării de urgentă, al stării de asediu, al stării de izare sau al stării de război şi este formată din:
a) rezerva operațională;
b) rezerva generală.
(3) Rezerva generală este formată din toţi cetăţenii români, bărbaţi, cu vârsta între 18 şi 60 de ani, care sunt cuprinşi în rezerva operaţională. Cadrele militare în rezervă care nu sunt cuprinse în rezerva operațională”, mai scrie în proiect.

Proiectul de lege pentru modificarea și completarea unor acte normative din domeniul securității și apărării naționale a fost propus de guvernul Ciucă și urmează să fie adoptat de către Vasile Dîncu, ministrul Apărării Naționale, Lucian Nicolae Bode, ministrul Afacerilor Interne și Sorin Mihai Gridndeanu, viceprim-ministru.

Vedeți aici proiectul de lege care introduce starea de criză.

[ad_2]

Sursa: bzi.ro
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments