[ad_1]
În perioada 17-25 iunie, în cadrul Școlii Gimnaziale „Ionel Teodoreanu” Iași, se desfășoară mai multe activități dedicate comemorării victimelor Pogromului de la Iași, sub genericul „O pagină de istorie care n-ar fi trebuit scrisă”. Activitățíle sunt incluse în cadrul manifestărilor de comemorare a 80 de ani de la Pogromul de la Iași, derulate de Inspectoratul Școlar Județean Iași. Elevii au descoperit astfel o pagină de istorie locală. A fost suficientă doar o scânteie pentru a-i incita să cerceteze acest eveniment atât de dureros din istoria orașului în care s-au născut, cresc și învăță. Studiind surse variate, elevii claselor a VII-a au descoperit contextul în care s-a desfășurat Pogromul, cauzele acestuia, acțiunile antisemite întreprinse de autorități, dar și locuri și clădiri din oraș care au fost martore la acest cumplit eveniment, iar apoi au împărtășit toate aceste informații cu ceilalți colegii din alte clase.
Împreună, elevii au realizat o expoziție de afișe, desene și colaje în care au încercat să ilustreze stigmatizarea evreilor, suferința din „Duminica neagră” și din „Trenurile morții”. Pentru a-și manifesta respectul și a cinsti memoria victimelor acelui timp, elevii se vor deplasa joi, 24 iunie, la Cimitirul evreiesc din Podu Iloaiei, unde vor depune o coroană de flori și pietre, așa cum cere tradiția mozaică.
Elevii implicați în această activitate au fost extrem de impresionați de mărturiile supraviețuitorilor Pogromului de la Iași, care și-au spus poveștile în cadrul documentarului „Duminica neagră”. Toți au mărturisit că că vor păstra în memorie cuvintele domnului Leizer Finkelstein, supraviețuitor al „Trenului morții” Iași – Podu Iloaiei. Acesta spunea: „Nu m-am gândit să mă răzbun pe cineva. Eu am iertat pe toată lumea.. Atât doresc, să nu se mai întâmple așa ceva.”
Și e de datoria noastră, a tuturor, ca așa ceva să nu se mai întâmple!!!
[ad_2]