Şcolile şi grădiniţele din Timişoara rămân închise. Simularea exemanului de bacalaureat se amână

173


Şcolile şi grădiniţele din Timişoara rămân închise, cursurile urmând să se desfăşoare online încă minim două săptămâni.

În şedinţa Consiliului de Administraţie al Inspectotartului Şcolar Judeţean Timiş, desfăşurată duminică, 21 martie, s-au luat o serie de hotărâri cu privire la funcţionarea şcolilor şi grădiniţelor după ieşirea din carantină.

S-a decis că unităţile de învăţământ din localităţile cu incidenţă peste 6 la mie (cum este şi cazul Timişoarei) vor suspenda cursurile faţă în faţă pentru o perioada de 14 zile începând cu 22 martie 2021. Activităţile didactice urmmează a se desfăşura on line, în baza ordinului comun nr 3459 din 6 martie şi a ROFUIP.

De asemenea, desfăşurarea simulării examenului de bacalaureat (pentru liceele din Timisoara, Giroc şi Lovrin) se amână pentru perioada 12-16 aprilie 2021.

Timișoara n umai este în carantină

Consiliul Județean pentru Situații de Urgență Timiș a eliminat măsura carantinării orașului Timișoara și a zonei periurbane. În ciuda analizei de risc şi a recomandărilor Directiei de Sănătate Publică Timiş, Timişoara, comunele Dumbrăviţa şi Giroc ar mai fi trebuit să rămână în carantină pentru următoarele 7 zile şi asta pentru că rata de infectare a depăşit 8 la mia de locuitori.

Sâmbătă seara s-a decis ieşirea din carantină atât pentru Timişoara cât şi pentru cele patru comune din Timiş. Măsura urmează să fie ridicată în această noapte. Totodată prefectul de Timiş susţine că datorită celor 14 zile de carantină s-a redus numărul de îmbolnăviri.

În perioada carantinei, mulți timișoreni plecau din Timișoara cu declarații pe propria răspundere spunând că merg să-și îngrijească o rudă bolnavă, dar ei de fapt mergeau în Arad să mănânce sau să stea liniștiți la o terasă, pentru că acolo nu sunt restricții.

Poliția spune că în fiecare seară, la filtrele organizate au găsit declarații false, în care oamenii nu puteau să justifice motivul deplasării lor.

Alin Nica: „Suntem pedepsiţi că testăm mai mult!“

Alin Nica, preşedintele Consiliului Judeţean Timiş a spus că timișorenii sunt pedepsiți pentru că testează mai mult decât alte județe și de aici și rata de infectare reflectată este mult mai ridicată.

„Carantina era ineficientă și formală. Mulți cetățeni ocoleau restricțiile și treceau pe declarații lucruri false doar pentru a ajunge în zone unde nu existau restricții. Este frustrant pentru noi pentru că, deși testăm cel mai mult din țară și descoperim, evident, mai multe cazuri, totuși cele mai mari restricții le aveam în Timiș, de șase luni. De șase luni în Timiș restaurantele, sălile de sport sunt închise sau sunt cu restricții și din acest punct de vedere înțeleg frustrarea oamenilor și neîncrederea în aceste restricții suplimentare mai ales că sunt formale.
Distanțarea fizică trebuie respectată, iar purtarea măștii și regulile de igienă tratate cu cea mai mare seriozitate. Vă încurajez să vă vaccinați și să respectați restricțiile rămase în vigoare. Nu sunt adeptul amenzilor, cred în respectarea din convingere a regulilor, iar aceasta este o ocazie să arătăm că timișorenii nu au nevoie de amenințări ca să respecte măsurile legale. Pe lângă apelul către voi, cetățenii, fac apel și către Primăria Timișoara și Prefectură, să prezinte un plan coerent și inteligent de măsuri împotriva Covid-19. Eu sunt disponibil, ca întotdeauna, pentru colaborare interinstitutională și ajutor, acolo unde este nevoie”, consideră Alin Nica.


Sursa: bzi.ro