[ad_1]
Șeful Statului Major al Apărării a anunțat că se pregătește introducerea unui serviciu militar voluntar în România, cu scopul de a pregăti populația pentru un eventual război.
Vlad Gheorghiță, șeful Statului Major al Apărării, trage un semnal de alarmă cu privire la necesitatea pregătirii României pentru un eventual război.
Se pregătește introducerea unui serviciu militar voluntar în România
Într-o declarație făcută astăzi, Gheorghiță a subliniat importanța consolidării capacităților de apărare ale țării și a implementării unor măsuri preventive în fața riscurilor geopolitice crescânde.
Șeful Statului Major a evidențiat faptul că, în contextul schimbărilor și incertitudinilor geopolitice, este esențial ca România să își întărească forțele armate.
El a subliniat că o pregătire adecvată și o infrastructură robustă sunt esențiale pentru a face față oricăror amenințări potențiale la adresa securității naționale.
În plus, șeful Statului Major al Apărării a făcut apel la consolidarea parteneriatelor și colaborarea cu aliații internaționali pentru a asigura un răspuns comun la provocările de securitate. Gheorghiță a subliniat importanța solidarității în cadrul NATO și UE pentru a consolida poziția României în fața unor posibile amenințări.
Declarația sa vine într-un moment în care tensiunile geopolitice sunt în creștere, iar România, ca stat membru NATO, adoptă o abordare preventivă pentru a-și asigura securitatea în fața eventualelor provocărilor.
„Populația României, la fel ca întreaga populație din Europa trebuie să se îngrijoreze și trebuie să adoptăm măsurile corespunzătoare pentru a fi pregătiți”, a declarat Vlad Gheorghiță, șeful Statului Major al Apărării.
„Ne dorim să introducem serviciul militar în termen voluntar”
Acesta a vorbit și despre posibilitatea introducerii unui serviciu militar în termen voluntar în România. El a evidențiat importanța acestei măsuri pentru consolidarea capacităților de apărare ale țării și pentru pregătirea tinerilor în domeniul militar.
Gheorghiță a explicat că introducerea unui serviciu militar în termen voluntar ar permite tinerilor să își îndeplinească obligațiile militare într-un mod flexibil și să contribuie la întărirea forțelor armate. Această inițiativă ar crea oportunități pentru cei interesați să se implice în activități militare pe o perioadă determinată, oferind în același timp României resurse umane bine pregătite.
„Vizăm segmentul de vârstă 18 – 35 de ani”
El a subliniat faptul că serviciul militar în termen voluntar ar avea beneficii atât pentru tineri, care ar dobândi abilități și experiență în domeniul militar, cât și pentru țară, prin consolidarea capacităților de apărare și creșterea gradului de pregătire a populației în fața riscurilor potențiale.
Introducerea acestei inițiative ar urma să fie parte a unei strategii mai ample de consolidare a securității naționale și de pregătire a societății pentru diverse scenarii.
„Trebuie să discutăm de o politică de pregătire a populației. Ne dorim să introducem un serviciu militar în termen voluntar. Vizăm segmentul de vârstă 18 și 35 de ani, indiferent de sex, naționalitate. Să-i pregătim în principiile de bază în ducerea războiului”, a mai spus el, potrivit Observatornews.ro.
„Rezerva noastră a rămas la nivelul anului 2007”
În ceea ce privește apărarea, avem la dispoziție o flotă aeriană formată din 140 de aeronave. Dintre acestea, 67 sunt elicoptere, iar 20 sunt avioane supersonice de luptă F16. Pe plan naval, România deține trei fregate, trei corvete și trei nave de patrulare, recent achiziționând două vânătoare de mine de la Marina Regală Britanică.
Totuși, situația devine problematică în ceea ce privește numărul de trupe. An de an, pierdem un număr semnificativ de militari care ies la pensie. Numai în 2023, aproape 6.000 de profesioniști au părăsit sistemul militar. În prezent, avem puțin peste 80.000 de militari activi și 55.000 de rezerviști. Acest aspect constituie o provocare pentru capacitatea noastră de a menține un nivel adecvat de pregătire și disponibilitate în fața unor amenințări potențiale.
„Rezerva noastră a rămas la nivelul anului 2007. Este foarte îmbătrânită pentru luptă”, a declarat Vlad Gheorghiță, șeful Statului Major al Apărării.
[ad_2]