[ad_1]
Astăzi facem o reţetă mai specială şi aflăm secretul langoșilor pufoşi. În unele zone li se spune scovergi, în altele turte. Ce îi diferenţiază de turte este faptul că langoșii se servesc cu ceva sărat, în mod tradiţional. Se pare că termenul ar proveni din limba maghiară şi s-ar traduce prin pâine coaptă pe flacără.
Secretul langoșilor pufoşi constă, de fapt, în modul de preparare al aluatului, dar şi în modul în care sunt prăjiţi în ulei încins. Dacă nu ştii cum să-i prepari, inspiră-te din reţeta de mai jos. Spor la gătit şi poftă bună!
Ingrediente:
- 500 gr făină cu trei zerouri
- 100 ml ulei (pentru a prăji langoșii)
- 350 ml apă călduţă
- 1 plic de drojdie uscată
- un vârf de cuţit de sare
- foarte puţin zahăr
Mod de preparare:
Mai întâi amestecă zahărul cu drojdia şi cu apa călduţă. Lasă deoparte în jur de 10 minute Adaugă apoi sarea. Pune făina într-un lighean şi fă o adâncitură în mijlocul ei. Toarnă mixul acolo şi începe să frămânţi. Aluatul e gata în momentul în care devine compact şi omogen. Nu e nevoie să adaugi făină, pentru că aluatul de langoși e bine să fie mai moale.
Acoperă vasul cu o folie de plastic şi lasă-l într-un loc călduţ, la dospit. După ce a crescut, deci şi-a mărit volumul, unge cu ulei masa de lucru, pune aluatul pe ea şi porţionează-l. Uleiul are rolul a împiedica lipirea aluatul de blatul de lucru. Bucăţile de aluat trebuie să fie mari atât cât vrei tu să iasă langoșii. Întinde fiecare bucată de aluat cu sucitorul. După ce le-ai întins, mai lasă-le pe masa de lucru în jur de o jumătate de oră. După aceea, înainte de a-i pune efectiv la prăjit, poți să-i mai întinzi puțin cu mâinile.
Încinge ulei în tigaie şi prăjeşte fiecare langoş pe ambele părţi. Nu-i întoarce cu furculiţa ascuţită, pentru că bulele din gogoaşă se vor sparge şi aluatul va absorbi şi mai mult ulei. Scoate langosii pe prosopele absorbante de bucătărie, ca să înlături excesul de grăsime.
Cât încă sunt fierbinţi, pune brânză dată pe razătoare pe fiecare, dar şi 2-3 linguri de smântână. Serveşte cu mult mărar presărat. Brânza poate fi dulce sau sărată. Ideal este să fie brânză sărată. De asemenea, dacă nu ai brânză, poţi folosi caşcaval, brânză de burduf sau chiar dulceaţă. Evident, în acest caz nu foloseşti smântână.
Secretul langosilor pufoşi
Uite cum să procedezi ca să îţi iasă nişte langosi pufoşi şi gustoşi:
- chiar dacă aluatul iese moale, nu adăuga făină;
- după ce fiecare langoş a crescut pe masa de lucru, trage uşor de marginile lor;
- prăjeşte-i în mult ulei încins, astfel încât aluatul să nu atingă fundul tigăii;
- reţeta de mai sus este de post, dacă serveşti langosii simpli. Dacă nu vrei aşa ceva, poţi încerca gogoşi fără lapte sau clătite fără lapte.
Langosii se găsesc cu precădere în bucătăriile ungare, libaneze, greceşti şi turceşti. Se spune că reţeta e cunoscută încă de pe timpul Imperiului Otoman. În zona turcească, iniţial era servit ca desert. Unele persoane spun că langosii ar proveni din reţeta de foccacia.
[ad_2]