[ad_1]
Vineri, 20 octombrie 2023, Primăria Comunei Miroslava a organizat cea de-a II-a ediție a Simpozionului Științific „Principesa Olga Sturdza – O viață în slujba lui Dumnezeu și a Patriei”. Evenimentul s-a desfășurat la scurt timp după schimbarea denumirii liceului tehnologic agricol din localitate, de la începutul anului școlar 2023-2024 unitatea de învățământ purtând numele fiicei principelui Alexandru Mavrocordat.
„Continuăm acțiunile de asumare a trecutului și de transformare a personalității principesei Olga Sturdza și operei sale de caritate în adevărate simboluri ale comunei. Așa după cum am mai anunțat, dorim ca simpozionul să devină tradiție. Pe lângă comunicările științifice, vom încerca să realizăm și alte acțiuni. În anul 2022 am reușit să acordăm Principesei, post-mortem, titlul de Cetățean de Onoare al Comunei Miroslava. Anul acesta am schimbat denumirea liceului și am înfrumusețat curtea sa. În plus, am reușit să contribuim la tipărirea unui volum despre viața și activitatea Principesei Olga Sturdza. Anul viitor ne propunem să realizăm un bust >. Am luat deja legătura cu un sculptor și cred că vom avea resursele financiare necesare pentru a duce la bun sfârșit și acest demers. Ceea ce facem sunt doar mici gesturi de prețuire față de cea mai importantă personalitate care a activat în Miroslava”, a declarat primarul Dan Niță.
Au mai transmis mesaje Sorin Afloarei, vicepreședinte al Consiliului Județean Iași, prof. Cristinel Țîrca, inspector școlar pentru managementul instituțional în cadrul Inspectoratului Școlar Județean Iași, și Mihai Cantemir, directorul Liceului Tehnologic Agricol „Olga Sturdza” Miroslava.
În cadrul simpozionului a avut loc și lansarea oficială a volumului „Principesa Olga Sturdza”, realizat de regretata scriitoare și documentaristă Laura Guțanu. Prezentarea volumului a fost realizată de către prof. univ. dr. Constantin Dram, directorul Editurii Universității „Al. I. Cuza” din Iași.
Sesiunea de comunicări științifice a fost susținută de istoricul Ion Varta, fostul director al Serviciului de Stat de Arhivă din Republica Moldova, care a vorbit despre importanța acțiunilor familiei Sturdza în Basarabia, respectiv profesoara Sorina Dănăilă, care a realizat o scurtă prezentare despre cariera artistică a principesei. Moderatorul evenimentului a fost istoricul Cătălin Botoșineanu, fost director al Arhivelor Naționale Iași.
Manifestarea a mai inclus o miniexpoziție cu imagini, fotografii și documente privind viața și activitatea Principesei Olga Sturdza și a fost precedat de o slujbă de pomenire la Biserica „Nașterea Maicii Domnului” din Miroslava, săvârșită de pr. paroh Narcis Rășcanu.
Evenimentul a fost organizat de Primăria Comunei Miroslava, cu sprijinul Consiliului Local Miroslava și în parteneriat cu Arhivele Naționale Iași, Editura Universității „Al. I. Cuza” Iași și Liceul Tehnologic Agricol „Olga Sturdza” Miroslava.
[ad_2]