[ad_1]
Un sos aioli este ideal pentru a accentua gustul peștelui sau al legumelor. Rețeta tradițională pentru aioli constă în ulei de măsline, usturoi și sare măcinată. O dată cu trecerea timpului, marii bucătari au adăugat în rețetă și gălbenușuri de ou, muștar și suc de lămâie. Acest fapt a dus ca acest sos să fie adesea denumit ca maioneză.
Acest sos nu seamănă cu maioneza decât ca textură, iar gustul este complet diferit. Aroma sosului este mult mai bogată și mai picantă datorită usturoiului și uleiului de măsline. Marii bucătari recomandă să adăugați acest sos la mâncărurile de pește și la legumele fierte, acesta este extrem de delicios. Pentru a pregăti deliciul vei avea nevoie de 2 căței de usturoi, 1 linguriță de muștar, 2 vârfuri de sare, 2 bucăți de gălbenuș și 20 ml de suc de lămâie, sucul de la o jumătate de lămâie. De asemenea, vei avea nevoie de 100 ml de ulei de măsline.
Sos aioli. O rețetă specială explicată pas cu pas
Pentru început se pregătesc toate ingredientele. Folosiți numai ouă proaspete și ulei de măsline extravirgin, care, împreună cu usturoiul, dau sosului aroma sa unică. Marii bucătari sugerează să preparați acest sos într-un mortar pentru a fi mai aromat.
Dacă nu aveți un mortar, folosiți un blender obișnuit, amestecând ingredientele în același mod. După care decojiți usturoiul și tăiați-l în bucăți mici. Se pisează usturoiul și sarea într-un mortar sau în blender și se adaugă un vâr de cuțit de sare pentru a obține o masă cât mai omogenă. În același mod se pregătești și sosul Alfredo pentru paste.
După care se separă gălbenușurile de albușuri. La final adaugă gălbenușurile de ou în mortar împreună cu usturoiul. Folosiți numai ouă proaspete și spălați-le în prealabil cu un detergent ușor. Este bine să știi că orice sos care include și ouă trebuie să fie pregătit cu mare atenție. Adică, fiecare ou trebuie spălat în prealabil. De asemenea, trebuie folosite doar ouă proaspete de casă, la temperatura camerei.
De remarcat este faptul că acest sos funcționează cel mai bine dacă toate ingredientele sunt la temperatura camerei. Puteți îngroșa aioli cu gălbenuș de ou, dar, strict vorbind, aceasta este deja considerată maioneză cu usturoi.
Recomandărilor marilor bucătari pentru a obține o consistență perfectă a sosului
Se amestecă gălbenușurile cu usturoiul până se omogenizează. Veți avea nevoie de ceva efort și de câteva minute de timp pentru a face acest lucru. Adăugați puțin muștar și amestecați din nou cu un pisălog pentru a obține o consistență omogenă.
Marii bucătari recomandă să folosiți muștar nu foarte iute sau chiar muștar dulce. Adăugați uleiul de măsline, continuând să amestecați constant sosul în mortar. Folosiți ulei de măsline natural cu un gust delicat. Nu folosiți ulei prea aromat, pentru că va fi prea amar.
Pentru a pregăti un sos aioli ca la carte se pune uleiul de măsline la consistența de ouă până când amestecul este complet omogen. Se adaugă sucul de la o jumătate de lămâie și se continuă amestecarea sosului până când consistența acestuia este din nou omogenă. Sosul finit poate fi păstrat la frigider, într-un borcan închis, timp de 3 până la 4 zile.
[ad_2]