joi, noiembrie 14, 2024
AcasăSocialSpecialiștii în agricultură avertizează că seceta ar putea provoca un dezastru! Rectorul...

Specialiștii în agricultură avertizează că seceta ar putea provoca un dezastru! Rectorul USV Iași, prof. univ. dr. ing. Gerard Jităreanu: „Dacă nu vom avea precipitații în următoarele două săptămâni, culturile de porumb, floarea soarelui și cartofi vor fi sub semnul întrebării…”

[ad_1]

Seceta ar putea provoca un dezastru, avertizează specialiștii în agricultură! Mai mult, rectorul Universității de Științele Vieții din Iași, prof. univ. dr. ing. Gerard Jităreanu, arată că: „Dacă nu vom avea precipitații în următoarele două săptămâni, culturile de porumb, floarea soarelui și cartofi vor fi sub semnul întrebării…”. În acest context, universitarul spune că soluția este schimbarea tehnologiilor convenționale și practicarea agriculturii conservative

Specialiștii în agricultură avertizează că seceta ar putea provoca un dezastru. În acest context, rectorul Universității de Științele Vieții (USV Iași) „Ion Ionescu de la Brad” din Iași, prof. univ. dr. ing. Gerard Jităreanu, arată că soluția este schimbarea tehnologiilor convenționale și practicarea agriculturii conservative. Deja, pe acest plan, profesioniștii instituției pe care o coordonează oferă soluții concrete pentru o agricultură inteligentă, modernă și eficientă.

„Sunt dificultăți mari, la nivel global, din cauza crizei din Ucraina. Asta a făcut să crească prețurile. Fermierii trebuie să facă un efort mare pentru a-și asigura necesarul de semințe, erbicide, tratamente, combustibili, echipamente, mașini și piese de schimb. Lucrurile sunt complicate. Au crescut prețurile și pentru fermieri, este normal, pentru că trebuie să fie un echilibru și să poată avea și profit”, arată rectorul USV Iași, prof. univ. dr. ing. Gerard Jităreanu.

Specialiștii în agricultură avertizează că seceta ar putea provoca un dezastru! Rectorul USV Iași, prof. univ. dr. ing. Gerard Jităreanu, trage un semnal de alarmă

Mai departe, prof. univ. dr. ing. Gerard Jităreanu arată că soluția este schimbarea tehnologiilor convenționale și practicarea agriculturii conservative.

„Încercăm să promovăm toate acestea în perioada grea în care ne aflăm, mai ales pe fondul secetei. Ea se manifestă în România și la nivelul Europei. Acest lucru va determina o nouă creștere de prețuri. Anii de secetă au început să revină tot mai frecvent. Înainte aveam 1 an la 10, acum avem 1 an la 3. Totul stă în sistemul de irigații modern și eficient, nu putem sta la mila cerului…! De asemenea, sunt necesare irigații și la nivel local. În același timp, noi, ca specialiști, recomandăm schimbarea tehnologiilor convenționale, a agriculturii conservative”.

Rectorul completează și punctează:

„Cu cât lucrăm mai puțin solul, cu atât păstrăm apa mai mult în el. În condiții de secetă și cu ajutorul tehnicilor agricole moderne, plantele au nevoie de un aport de apă mai mic, pentru că pierderile de apă din sol se reduc prin aceste tehnologii noi”.

Semănatul direct a condus la producții cu un cost de 22-25 la sută mai redus

De asemenea, prof. univ. dr. ing. Gerard Jităreanu reliefează că tehnicile aplicate au dat roade, costurile fiind cu până la 25 la sută mai mici.

„În variantele în care am folosit semănatul direct, am avut producții cu un cost de 22-25 la sută mai redus. Evident că, în final, vom avea profit mai ridicat și culturile vor ajunge la maturitate, producând cu mai puțină apă”, scoate în prim-plan rectorul USV Iași.

Cu toate acestea, situația este una foarte grea.

„Anul agricol nu s-a încheiat. Până în septembrie nu știm ce va fi. Sperăm să fie precipitații. Dar, dacă nu vor fi, vom ajunge la un deficit… Culturile de primăvară, porumbul, soia, floarea soarelui, sfecla pentru zahăr și cartofii, sunt afectate cel mai mult. Estimarea, pentru acest an, pentru grâu este că, dacă în 2020 și când a fost cel mai secetos an s-au făcut 7,3 milioane de tone, la nivel național, în 2021, peste 11 milioane de tone când a fost un an bun, anul acesta este în jur de 9 milioane de tone. Așadar, vor fi disponibilități și pentru export”, explică prof. univ. dr. ing. Gerard Jităreanu.

Specialistul conchide:

„Deocamdată, vorbim de producțiile de grâu și rapiță care au scăpat de secetă… Pentru producțiile din toamnă nu pot avea un punct de vedere, pentru că nu știm cum va fi vremea. Unde nu sunt amenajate sisteme de irigații suntem dependenți de precipitații. În unele zone a plouat și cu gheață și au fost distrugeri la vița-de-vie, legume, dar și în gospodăriile populației. Rămâne să vedem ce se va întâmpla… Oricum, în perioada imediat următoare (două săptămâni), este nevoie numaidecât de apă. În caz contrar, producțiile agricole vor fi puse sub semnul întrebării”.

Așadar, specialiștii în agricultură avertizează că seceta ar putea provoca un dezastru! Un interviu special (în Platoul BZI LIVE), pe această temă (inclusiv Admiterea 2022, investiții și strategii acacemice) cu rectorul USV Iași, prof. univ. dr. ing. Gerard Jităreanu, poate fi urmărit AICI.

[ad_2]

Sursa: bzi.ro
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments