duminică, ianuarie 19, 2025
AcasăCulinarTăiței de casă. Rețeta bunicii care ne aduna pe toți la masă

Tăiței de casă. Rețeta bunicii care ne aduna pe toți la masă

[ad_1]

Dacă ne gândim la copilărie cu siguranță ne amintim de acei tăiței de casă. Rețeta bunicii era una foarte simplă, iar de dat greș nici nu putea să fie vorba.

Poate că acum pastele făinoase sunt mâncate simple în stil italian, dar tradițional, aceștia erau foarte des consumați în supe sau ciorbe. Bunica făcea într-o zi tăiței de umplea o masă întreagă pentru a îi lăsa la uscat, gustul lor, acum că mă gândesc, stătea în simplitatea ingredientelor pe care le folosea.

La ora actuală, ceea ce găsim noi în comerț conține obligatoriu conservanți și aditivi, căci altfel perioada de valabilitate al produselor ar fi una mică. Decizia de a îți face singur pastele făinoase (tăițeii, spaghetele, fideaua, etc.) este una înțeleaptă căci sănătatea în zilele noastre trebuie să fie o prioritate. Iar dacă vine vorba despre gust sau textură, aici se deschid toate orizonturile nemaifiind constrânși de nimic altceva.

taitei de casa reteta bunicii sucitor
Reteta clasica se face cu sucitorul

Tăițeii de casă. Rețeta bunicii merge întotdeauna

Simplismul este cel mai important ingredient ce dă gust și importanță tuturor rețetelor, iar aici acest aspect este introdus din plin. Acum noile generații nu mai cunosc procedeul, deși nu este unul complicat, iar transmiterea rețetei face parte din tradiția românească.

Bunica folosea cantități mari și chiar dacă de obicei era ochiometrică, ieșea mai mereu la fel. Pentru o masă mare de tăiței folosea mai mult decât un kilogram de făină, dar pentru un consum normal, ne-am putea reduce la doar jumătate de kilogram. Iar dacă gustul nu iese exact cum vă amintiți, rămâne doar faptul că făina folosită atunci era cea de moară. Dar de reținut este că puteți face tăiței din orice tip de făină pe viitor.

Într-un recipient încăpător se pun 500 grame de făină albă, iar imediat după aceasta vor urma 4 ouă mari sau 5 medii. Nu se pune apă în rețetă, iar pentru a omogeniza totul va fi nevoie de aceste ouă. Se pun întregi, fără nicio separare, iar cea mai bună amestecare dacă nu aveți ceva mașină pentru aluat, este cea cu mâna. O linguriță de sare de murături cu iod (nu cu vârf) ar trebui să fie suficientă pentru rețeta dumneavoastră, iar pe viitor aceste ingrediente pot varia în funcție de experiența pe care ați avut-o.

taitei de casa facuti la masina
Se poate taia manual, sau folosind o masina mecanica

Tăierea și uscarea tăițeilor. Tehnica tradițională

Aluatul pentru tăiței este unul mai dens decât cel de pâine și este ușor elastic. Tradițional se folosea un sucitor pentru a îl face subțire, iar ulterior venea partea în care se tăia totul fâșii. Dar la ora actuală, putem găsi în magazine mai multe tipuri de aparate ce vizează subțierea și tăierea aluatului, făcând această operațiune mecanic.

tehnica taitei de casa reteta bunicii
Împăturirea aluatului vă face treaba mult mai ușoara

Aluatul trebuie întins bine de tot, iar acest proces poate lua ceva mai mult timp. În funcție de pastele pe care doriți să le aveți, tăiați mai mari, mai mici. Există chiar și niște accesorii ce vă pot fi de folos în ceea ce privește forma pastelor. Ștergarul vine presărat bine cu făină și se poate uniformiza totul cu mâna. După care urmează doar de adăugat peste el acești tăiței de casă. Rețeta bunicii e simplă, în prima zi trebuie doar de învârtit tăițeii de pe o parte pe alta, iar începând cu a doua zi sunt gata pentru mâncare. Bineînțeles, pentru o conservare optimă se lasă mai mult timp pentru a se deshidrata.

[ad_2]

Sursa: bzi.ro
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments