joi, ianuarie 23, 2025
AcasăSocialTeama de eșec afectează sănătatea mintală a tinerilor: „Nu notele mari te...

Teama de eșec afectează sănătatea mintală a tinerilor: „Nu notele mari te fac om”

[ad_1]

Absolvenții claselor a XII-a care nu reușesc să promoveze examenul național de Bacalaureat nu trebuie să facă din această întâmplare o dramă ce îi poate conduce spre depresie severă. Profesorii trag un semnal de alarmă și oferă sfaturi utile ieșenilor afectați de „marele eșec”

Tinerilor ieșeni nu trebuie să le fie teamă să vorbească cu un adult sau cu un profesionist, dacă sunt îngrijorați, dacă simt că starea de sănătate se degradează, iar stima de sine scade considerabil.

„Copiii cresc cu impresia eronată că notele mari sunt tot ceea ce contează cel mai mult și atunci când nu le obțin consideră că e cea mai mare tragedie și rușine ce putea să se întâmple, iar unii din ei își iau lumea-n cap și… Dumnezeu știe ce fac. Nu notele mari te fac om. Deseori, nici nu îți aduc succesul și fericirea în viață”, a menţionat Lilia Constantin, profesor de limbă şi literatură română.

Teama de eşec în ceea ce priveşte examenul naţional de Bacalaureat afectează sănătatea mintală a tinerilor

Tinerii cu rezultate slabe obținute în cadrul examenului de Bacalaureat au parte de emoții inconfortabile în majoritatea sau în marea parte a timpului, cel mai sănătos lucru pe care îl pot face este să nu mai dramatizeze totul şi să vorbească despre ceea ce simt cu persoanele pe care le iubesc.

„Cunosc oameni care, deși au fost mai slăbuți la învățătură, au obținut succese mari în viață. Și cunosc și multe cazuri, mai ales în Moldova, unde eminenții au niște salarii de nimic. Mai știu oameni fără studii, în schimb, care au dormit nopțile liniștiți și nu s-au hrănit cu stres în timpul studenției, astfel păstrându-și sănătatea. Și cunosc mulți studenți prea conștiincioși care și-au stârnit probleme de sănătate de pe vremea studenției și suportă consecințele încă mult timp după. Să nu uităm că sănătatea fizică și mintală e prioritară. Apoi vin toate celelalte”, a precizat Lilia Constantin, profesor de limbă şi literatură română.

 Solicitarea ajutorului, extrem de importantă

Solicitarea ajutorului arată autocunoaștere și curajul de a începe să depășești ceva dificil, de a face primul pas. A fi sănătos este un drept al fiecăruia, iar acest lucru include sănătatea fizică, dar și cea mentală. Factorii externi pot fi de ordin socio-familial și/sau pedagogic, lipsa interesului față de situația școlară a copilului, atmosfera din familie, tensiunile dintre părinți, posibile violențe în acest context, un climat educativ nefavorabil, dar și imposibilitatea de a susține, din punct de vedere material, educația copilului, iar aceștia pot conduce la eșec.

De asemenea, predarea într-un mod autoritar sau neatractiv pentru elevi, o evaluare deficitară sau fenomene de tip bullying pot determina insuccesul. Acum, unii factori pot influența mai mult, iar alții mai puțin, însă suficient cât să determine eșecul tinerilor la Bacalaureat.

[ad_2]

Sursa: bzi.ro
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments