[ad_1]
Tocănița de cartofi cu afumătură este o rețetă simplă pe care o puteți găti în doar 30 minute. Aceasta este un preparat tradițional pe care îl puteți servi alături de o salată verde sau de varză. Pe lângă rețeta cu afumătură, o puteți încerca și pe cea fără carne pe care o puteți găti în timpul postului.
Printre alte mâncăruri simple pe care le puteți încerca sunt și friptura de miel sau ouăle umplute. Preparatele tradiționale sunt unele dintre cele mai căutate în rândul românilor, fiind extrem de delicioase.
Tocăniță de cartofi cu afumătură – Cum să prepari o tocăniță delicioasă
Pentru a prepara tocănița veți avea nevoie în primul rând de un kilogram jumătate de cartofi. Aceștia vor trebui tăiați bucățele și spălați în mai multe ape reci. În ceea ce privește carnea, veți folosi 300 grame de costițe afumate. Pentru tocăniță veți avea nevoie și de o ceapă mare pe care o veți toca și un ardei roșu. Mâncarea va trebui condimentată cu 2 lingurițe de boia dulce și un vârf de cuțit de boia iute pentru a oferi aromă mâncării. Sarea și piperul vor fi adăugate după gustul fiecăruia. Pentru un plus de culoare și prospețime, veți avea nevoie și de una, două legături de pătrunjel. Mâncarea nu va avea nevoie de foarte mult ulei, o singură lingură fiind suficientă pentru prăjirea costițelor. Tocănița de cartofi cu afumătură poate fi servită cu murături sau salată de varză.
Veți începe prin a tăia costițele în bucăți și apoi le veți prăji în uleiul încins. Se vor rumeni pe ambele părți, apoi se vor scoate pe o farfurie. În grăsimea pe care o va lăsa carnea se va prăji ceapa și ardeiul tocate mărunt. Acestea vor trebui călite aproximativ 10 minute. Când sunt moi, vor fi gata. Ulterior, se vor adăuga în tigaie trei linguri de dafin, boiaua, sarea și piperul. Se amestecă bine apoi se adaugă costițele împreună cu un litru jumătate de apă. Se vor lăsa la fiert timp de o oră sau până când carnea se va desprinde de pe os. În momentul acesta se adaugă și cartofii tăiați cuburi. În cazul în care aceștia nu sunt acoperiți de apă se va mai adăuga, însă să aveți în vedere că trebuie să fie fierbinte. Mai lăsați la fiert timp de 20-30 minute, apoi se adaugă pătrunjelul tocat. Va trebui lăsată câteva ore până se va îngroșa și apoi o puteți servi.
Tocăniță de post la fel de gustoasă ca cea cu afumătură
Pentru tocănița de post veți avea nevoie de un kilogram jumătate de cartofi pe care îi veți tăia cuburi. La fel ca și la rețeta precedentă va trebui să îi spălați de mai multe ori în apă rece. Cât timp stau cartofii în apă, veți tăia trei cepe mărunt și cinci căței de usturoi. Ulterior veți toca și un ardei kapia roșu. Ceapa și usturoiul vor trebui puse într-o tigaie împreună cu trei linguri de ulei, o jumătate de lingură de sare și o linguriță de chimen. Vor fi lăsate la foc mic timp de trei minute, până ce ceapa va deveni translucidă. În timpul acesta, scurgeți cartofii de apă, apoi îi adăugați și pe ei în tigaie. Puneți sare, piper după gust și două linguri de boia dulce.
După se adaugă 700 mililitri de apă caldă peste cartofi și se amestecă bine. Trebuie avut în vedere că aceștia trebuie să fie acoperiți de apă. Pentru un gust mai plăcut, puteți adăuga și 250 mililitri de suc roșii. Se lasă la fiert timp de 20 minute. Pentru a verifica dacă sunt fierți, puteți încerca cartofii cu o furculiță. Dacă sosul se îngroașă prea tare, puteți să mai adăugați apă. La final se adaugă și pătrunjelul tocat.
Tocănița de cartofi cu afumătură este un deliciu pentru cei ce doresc o mâncare rapidă românească. Cu toate acestea, în timpul postului, persoanele nu trebuie să rateze nici mâncărica fără carne.
[ad_2]