miercuri, aprilie 24, 2024
AcasăJocuri de norocTot ce trebuie să ştii despre istoria jocurilor de noroc

Tot ce trebuie să ştii despre istoria jocurilor de noroc

În mod sigur te-ai întrebat adesea care este originea jocurilor de noroc şi de ce acestea sunt atât de populare în zilele noastre. Şi fără discuţie că eşti convins de faptul că jocurile de noroc nu au apărut peste noapte şi din neant, ele au o origine care se pierde în negura vremilor.

Unii istorici creditează poporul chinez ca fiind primul popor care a introdus jocurile de noroc în activităţile cotidiene în timp ce alţii atribuie originea acestora Imperiului Roman. Există şi dovezi care acreditează ambele idei, însă indiferent de cine a inventat jocurile de noroc trebuie să cunoşti câteva date care o să ţi se pară extrem de interesante şi pe care ţi le dezvăluim în rândurile următoare.

Primul joc cu zaruri

Este o adevărată discuţie în legătură cu acest subiect, însă nu ne vom erija în atotcunoscători în acest domeniu şi o să ne bazăm pe date strict ştiinţifice. Aşadar, există dovezi cum că zarurile ar fi apărut în Iran acum mai mult de 3000 de ani dar că erau cunoscute şi în perioada Imperiului Roman.

Jocul cu zarurile era practicat cu predilecţie de către soldaţii romani, care în timpul escapadelor de cucerire de noi teritorii îşi puneau jos scuturile şi aruncau zarurile pe el. Îşi jucau soldele şi în funcţie de rezultat unii surâdeau fericiţi în timp ce alţii sufereau privaţiuni pentru încă o lună.

Unii istorici atribuie jocul cu zarurile civilizaţiei chineze, a cărei pasiune pentru jocurile de noroc este una bine cunoscută.  Este foarte clar deci că nu se poate atribui cu adevărat în proporţie de 100% paternitatea acestui joc de noroc.

Astăzi, jocul cu zarurile este cunoscut în orice casino online românia sub denumirea de Craps. Şi această denumire este atribuită cu siguranţă francezilor, pentru că numele face trimitere directă la poziţia aplecată tip „broască” în care erau surprinşi jucătorii atunci când aruncau zarurile.

De asemenea există dovezi palpabile că acest joc de noroc care implică zarurile a apărut iniţial în Franţa şi ulterior a trecut oceanul în SUA. Popularizarea acestui joc s-a produs odată cu înfiinţarea primului cazino din SUA, ocazie cu care acest joc s-a şi răspândit de altfel la nivel planetar.

În ţara noastră jocul cu zarurile a avut de asemenea o istorie zbuciumată. Cunoscut sub numele de Barbut, era practicat în ilegalitate, cel mai adesea de către personaje interlope care îşi puneau la bătaie în acest joc veniturile ilicite.

Odată cu legalizarea jocurilor de noroc Craps sau Barbut se pot juca astăzi în deplină legalitate, în orice cazino fizic sau online care se respectă. Trebuie doar să arunci zarurile pe o masă de joc, să aştepţi ca ele să afişeze rezultatul final şi să culegi profitul în uralele asistenţei.

Prima păcănea

În mod sigur că te-ai întrebat de ce sloturile clasice sunt asociate cel mai des cu tema fructelor? Şi dacă nu şti răspunsul te lămurim noi, iniţial sloturile din 1880 ofereau gumă de mestecat cu diverse arome de fructe şi nu câştigurile în bani de astăzi.

Dar la fel de sigur că te-ai întrebat şi ce înseamnă cuvântul slot, care caracterizează de fapt aceste jocuri de noroc. Şi îţi putem spune că în traducere, slot înseamnă o fantă, o deschidere, prin care se poate introduce un obiect.

Deşi traducerea are mai multe conotaţii, am rămas la descrierea unei fante pentru că la momentul inventării sloturilor, această deschidere era necesară pentru introducerea unei monede. Introduceai o monedă, apăsai pe o manivelă şi în funcţie de rezultat slotul ceda sau nu câştiguri în monede.

Charles Fey și Liberty Bell

Părintele acestui aparat este nimeni altul decât Charles Fey, un german care emigrează în SUA şi care avea în scurt timp să îşi pună în practică abilităţile tehnice cu care era înzestrat. A început timid într-un garaj la periferia oraşului şi ulterior avea să îşi deschidă o firmă chiar în centrul oraşului San Francisco.

Ceea ce avea însă să îl consacre că părintele sloturilor avea să fie inventarea slotului cu numele de Liberty Bell. Numele nu este ales la întâmplare, ci face referire la un simbol de referinţă al istoriei poporului american, Clopotul Libertăţii.

Conform istoricilor, clopotul din statul Pennsylvania, oraşul Philadelphia, a fost tras la citirea Declaraţiei de Independenţă la 8 iulie 1776. Şi pentru că slotul sau să trezească în americani sentimentul apartenenţei la o naţiune puternică, Charles Fey desemnează acest simbol că fiind cele mai valoros din slotul său.

Ca să joci la slotul lui Charles Fey era extrem de simplu, introduceai o monedă în fanta destinată acestui scop şi apăsai o manivelă. În acest fel puneai în mişcare rolele aparatului şi aşteptai finalizarea mişcării acestora.

Pentru că aparatul lui Fey era construit pe ideea jocului de poker, simbolurile care apăreau pe role erau cele de semne de carte, inimă neagră, inimă roşie, romb dar şi simbolul unei potcoave. Şi pentru că slotul său poartă numele de Liberty Bell, cea mai valoroasă combinaţie era afişarea pe linia centrală a jocului a 3 simboluri cu Clopotul Libertăţii, considerat de altfel şi jackpotul slotului.

Concluzie

Dovezile istorice arata fără nici un dubiu că jocurile de noroc au pasionat omenirea încă din cele mai îndepărtate timpuri. Indiferent că este vorba despre jocul de zaruri sau despre popularele păcănele, astăzi avem posibilitatea să ne delectăm cu aceste jocuri chiar din intimitatea casei noastre. Dar indiferent de cât de multă istorie ar avea în spate, jocurile de noroc trebuie tratate cu responsabilitate, unica modalitate de a extrage de la ele doar partea de distracţie şi de recreere pe care o căutăm cu toţii!

RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments