[ad_1]
Sâmbăta Mare este ultima zi a Patimilor lui Iisus, precum și ultima din Postul Mare. Este o zi importantă, care ne pregătește pentru marele evenimente de Duminică. Cu această ocazie există o mulțime de tradiții și obiceiuri, de care majoritatea credincioșilor țin cont cu sfințenie pentru a se feri de ghinion.
Totul despre Sâmbăta Mare
Sâmbăta Mare este marcată de multe tradiții, obiceiuri și superstiții, fiind ultima zi dinainte de Învierea Domnului. Este ultima zi în care se mai fac pregătiri de Paște, iar până la apusul Soarelui, gospodinele trebuie să fi terminat toate bucatele pentru masa de sărbătoare, precum și curățenia în casă și în curte.
Atunci când Iisus a murit pe cruce pentru mântuirea lumii ca un miel nevinovat, a fost numit „Mielul lui Dumnezeu”. Astfel, sacrificarea mieilor are loc în Sâmbăta Mare, simbolizând sacrificiul pe care Mântuitorul l-a făcut pentru noi toți. Tot astăzi se pregătesc și preparatele din carne de miel precum drob, friptură sau ciorbă.
Tot în Sâmbăta Mare se pregătește ținuta pentru Paște. Femeile calcă hainele în care vor merge duminică la Înviere și se asigură că toată familia are câte un obiect vestimentar nou: femeile o cămășă sau o rochie, iar bărbații măcar o pălărie.
Interzis în Ajun de Paște
De asemenea, dacă te împiedici în timp ce te îndrepţi către slujba de Înviere, se spune că vei avea un an greu şi plin de încercări. Ouăle ciocnite în această zi sunt păstrate de către femeile nemăritate, care grăbesc în acest fel căsătoria.
Tradiția interzice să dormi în Sâmbăta Mare până la miezul nopții, când are loc Învierea și se ia Lumină Sfântă. Se spune că cei care îl vor întâmpina pe Iisus și vor fi în picioare când se deschid Cerurile, vor fi binecuvântați și toate dorințele pe care și le pun li se vor îndeplini cu această ocazie.
Nu se spală și nu se coase în această zi. Este interzis, de asemenea, să speli haine, pentru că lăturile vor ajunge în pomana dată celor adormiți. Ai voie doar să faci ordine prin casă și să speli vasele în care ai pregătit preparatele pentru Paște.
[ad_2]