vineri, ianuarie 10, 2025
AcasăSocialUn fost jucător profesionist și campion la șah a dialogat despre „sportul...

Un fost jucător profesionist și campion la șah a dialogat despre „sportul minții”, chaturanga, unde a apărut acest select sport în lume și cum a ajuns în Europa, în Studioul BZI LIVE – FOTO/ VIDEO

[ad_1]

Premieră în lumina reflectoarelor Studioului BZI LIVE miercuri, 13 ianuarie 2021, la ora 15.00! Despre „sportul minţii” care provoacă, are implicaţii uriaşe, este în prim-planul lumii contemporane mai mult ca niciodată, într-un dialog special alături de Mihai Ionuț Gânju, fost jucător profesionist şi campion la acest select şi elegant sport.

De la chaturanga la șah. Unde a apărut șahul în lume și cum a ajuns în Europa

Astfel, alături de acesta, într-un dialog incitant şi interesant au fost punctate următoarele elemente: De la chaturanga la șah, unde a apărut șahul în lume și cum a ajuns în Europa, evoluția șahului în Europa în prima parte a Evului Mediu, simbolistica pieselor și schimbarea regulilor. De asemenea, perioada romantică a șahului: a doua jumătate a secolului XIX și prima parte a secolului XX (apariția Federației Internaționale de Șah și primele meciuri oficiale pentru titlul mondial).

Șahul după Al Doilea Război Mondial (decretat că politică de stat în URSS, șahul fiind utilizat ca instrument perfect pentru a evidenția supremația comunismului față de capitalismul decadent). Meciul secolului: Spassky – Fischer, 1972, în contextul Războiului Rece. Karpov – Korchnoi (1978 – 1981), Korchnoi fiind defector din URSS. Încleștarea titanilor Karpov – Kasparov 1984 – 1990 (primul reprezentând vechiul URSS, cel de-al doilea – Noua Rusie)
Om vs Computer și Computer vs Computer (inteligenţa artificială vs imbecili cibernetici)

Impactul șahului asupra dezvoltării copiilor

Recenzie asupra „The Queen’s Gambit” sau şahul romanesc reprezintă alte repere ale acestei proaspete şi originale producţii social media în lumina reflectoarelor Platoului BZI LIVE alături de şahistul Mihai Ionuț Gânju.

Există mai multe versiuni despre originea șahului, cele mai răspândite dintre ele consideră că țară de origine India, Persia și China

Există mai multe versiuni despre originea șahului, cele mai răspândite dintre ele consideră că țară de origine India, Persia și China. Perioadă în care a apărut jocul de șah se apreciază că a avut loc între secolul III și secolul VI. Despre descoperirea jocului sunt nenumărate legende, printre care una dintre cele mai renumite este legendă cu boabele de grâu. Izvoarele istorice atestă faptul că se juca șah prin secolul VI în Persia. Jocul s-a răspândit prin secolul VII o dată cu extinderea și invaziei islamice în Orientul Apropiat, Africa de Nord, Bizanț, Italia, Europa de Est și Spania.

În evul mediu șahul era considerat de nobili un joc de elită, fapt pentru care biserica a dezaprobat (interzis) jocul timp de câteva secole. Prin secolul XVI se vor modifica regulile de joc, astfel se poate vorbi că în acest timp a apărut şahul modern. În acest timp şahul era un joc răspândit în Spania, Franța, și Anglia ulterior în Rusia de unde provin cei mai mulți campioni mondiali de șah. În prezent există programe de șah pentru computer care au câștigat partide de șah contra unor campioni mondiali. Nu rataţi o emisiune plină de elegantă, profunzime, substanţă şi elegantă pentru noi toţi.

[ad_2]

Sursa: bzi.ro
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments