vineri, ianuarie 17, 2025
AcasăActualitateUn important scriitor din generația ’80 a murit. Anunțul făcut de Uniunea...

Un important scriitor din generația ’80 a murit. Anunțul făcut de Uniunea Scriitorilor

[ad_1]

George Cuşnarencu, unul dintre importanţii prozatori ai Generaţiei ’80, Desant, a murit la vârsta de 72 de ani, a anunţat Uniunea Scriitorilor din România.
George Cuşnarencu s-a născut în 1951 la Dorohoi, în judeţul Botoşani.

A absolvit Facultatea de Limba şi Literatura Română a Universităţii din Bucureşti, în anul 1977. Ca student, a frecventat cenaclul Junimea (care funcţiona în cadrul Facultăţii de Limba şi Literatura Română sub conducerea profesorului şi criticului Ovid S. Crohmălniceanu) şi a participat la cunoscuta antologie Desant 83 a acestui cenaclu.

A publicat mai multe romane

A debutat în volum cu proză scurtă, Tratat de apărare permanentă, în anul 1983.

A publicat mai multe romane, printre care: „Tangoul memoriei”, „Dodecaedru”, „Ultimul Isus”, „magnificul”, „Călătoria Luceafărului”, „Requiem”, „Trandafirul Tăcerii Depline”, „Săptămâna Patimilor”, „Piaţa Aristotel”, „Colonia Penitenciară Oranj”.

Ca ziarist, a lucrat multă vreme în calitate de redactor-şef al revistei de popularizare ştiinţifică Magazin.

George Cuşnarencu a primit Premiul de Debut al Uniunii Scriitorilor din România, în anul 1984, şi Premiul „Ion Creangă” al Academiei Române, în anul 1993.

A murit un mare comentator sportiv

De asemenea, este doliu și în lumea comentatorilor sportivi. Ion Ghiță, un nume uriaș în lumea comentatorilor radio, care a fost coleg cu nume me mari precum Sebastian Domozină, Ion Ghiţulescu sau Teoharie Coca-Cozma s-a stins din viață.
Potrivit cotidianului Opinia Ion Ghiţă a fost profesor la Şcoala nr. 5 din Buzău şi un celebru comentator sportiv, un apropiat al vechii echipe a Gloriei Buzău, om de radio. Născut pe 22.03.1935 la Cortişte, judeţul Buzău, Ion Ghiţă a absolvit Universitatea Bucureşti, secţia Filologie.

A făcut parte din generaţia de aur a crainicilor sportivi ai României, alături de nume mari precum Domozină, Ghiţulescu, Secoşan, Coca-Cozma etc. Pe când Gloria evolua în prima ligă, între ‘83 şi ‘87, vocea inconfundabilă a lui Ion Ghiţă era ascultată de sute de mii, poate chiar milioane de microbişti din toată ţară în cadrul celebrei emisiuni „Fotbal minut cu minut”.

[ad_2]

Sursa: bzi.ro
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments