luni, ianuarie 13, 2025
AcasăSocialUn moment spectaculos din această toamnă, în pregătire la Iași! Sunt transformări...

Un moment spectaculos din această toamnă, în pregătire la Iași! Sunt transformări radicale – GALERIE FOTO/VIDEO ÎN PREMIERĂ

[ad_1]

La Iași este în pregătire un moment spectaculos, programat în această toamnă! Este vorba de câteva transformări radicale pe care le vor observa cei prezenți. An de an, acesta este punctul de atracție pentru zeci și zeci de mii de vizitatori. La finalul lunii, duminică, 30 octombrie 2022, la Iași se va deschide, în Grădina Botanică „Anastasie Fătu”, momentul special, intitulat „Flori de toamnă 2022” – expoziție de flori, fructe și semințe, a XLVI-a ediție, organizată în Secțiile exterioare și Complexul de Sere

La Iași este în pregătire un moment spectaculos, programat în această toamnă! Transformări radicale vor fi observate de cei prezenți. An de an, acesta este punctul de atracție pentru zeci și zeci de mii de vizitatori. La finalul lunii, duminică, 30 octombrie 2022, la Iași se va deschide, în Grădina Botanică „Anastasie Fătu” a Universității „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC), momentul special, intitulat „Flori de toamnă 2022” – expoziție de flori, fructe și semințe, a XLVI-a ediție, organizată în Secțiile exterioare și Complexul de Sere.

„Este cea de-a 46-a ediție organizată neîntrerupt. De data aceasta, pe lângă colecția de crizanteme, cea mai importantă din România și una dintre cele mai reprezentative din Europa, vor fi expuse și specii de varză decorativă. De asemenea, vom prezenta și o colecție de dovleci și de ardei decorativi. Vor fi oferite date despre importanța medicinală și culinară a acestora. Toate vor fi expuse atât la exterior, în Secția Ornamentală, cât și în Sera Expozițională 12”, a declarat prof. univ. dr. Cătălin Tănase, director al Grădinii Botanice din Iași.

Moment spectaculos din această toamnă, în pregătire la Iași! Sunt transformări radicale

Un punct de atracție al interesantei și mult așteptatei expoziții este legat de soiurile variate și unice de crizanteme ce vor fi expuse.

„De asemenea, vor fi prezentate specii de crizanteme, peste 450 de soiuri, majoritatea din schimburi internaționale. Avem și soiurile de dumitrițe cărora, din 1976, le-a fost acordată o atenție deosebită, fiind soiuri vechi, de la țară. Trebuie să spun că este singura colecție de acest timp din România. Pe de altă parte, o vom avea și pe «Doamna Toamnă». Vorbim de acele formele topiare (arta antică a tăierii de arbori și arbuști, în scop ornamental) prin care ne dorim ca, anul acesta, să surprindem! Nu vom mai folosi fructe, ci material vegetal, așadar vor fi surprize mari. De menționat că tot ceea ce va fi prezentat este produs și realizat la noi, în grădină. Ne dorim să dăm o valoare estetică evenimentului, dar se va remarca și rolul științific și educativ ”, a mai completat prof. univ. dr. Cătălin Tănase.

Taxa de intrare este 15 lei

Organizatorii speră că vizitatorii vor aprecia noutățile aduse și că va fi un bun prilej de educație pentru natură. Expoziția „Flori de Toamnă” face parte din programul tradițional al Zilelor UAIC și se va derula de pe 30 octombrie până pe 20 noiembrie, în fiecare zi, atât în interior, cât și în exterior, între orele 9:00 și 18:00. Taxa de intrare va fi 15 lei, iar fotografiatul va fi liber.

„Așteptăm cât mai mulți vizitatori să admire și să aprecieze munca noastră de un an întreg. Va fi un moment muzical de promovare a tinerelor talente la deschiderea expoziției. În plus, în sere va exista un fundal muzical adecvat și plăcut”, a conchis profesorul, biologul și membrul Academiei Române, Cătălin Tănase. Important de evidențiat că, la faimoasa „Seră Palmariu”, au avut loc lucrări esențiale de consolidare și modernizare.

În viitor, ca urmare a unei investiții de aproximativ 130.000 de euro a UAIC, exteriorul construcției va fi schimbat total. Mai mult, deja cunoscutele alei și trepte care duc spre lac, respectiv Secția „Flora și vegetația României”, au fost total modernizate.

În Grădina Botanică din Iași, cultura crizantemei se practică de cinci decenii

În Grădina Botanică din Iași, cultura crizantemei se practică de cinci decenii și urmează tendința generală de expansiune a tehnicilor noi de ameliorare, fiind create, la Iași, noi soiuri românești, cu o valoare științifică și decorativă deosebită. Astfel, există soiuri obținute în cadrul Grădinii Botanice, omologate și menținute de-a lungul timpului în această colecție reprezentativă la nivel național și internațional, precum 14 soiuri de tufănele și 23 de crizanteme, pe lângă soiurile românești de Chrysanthemum indicum – tufănele (Armonie, Autumnală, Bicolor, Paloma etc.) și Chrysanthemum x grandiflorum (Lucian Corneliu, Carmen, Asfințit, Anica, Tamara, Romică, Profira etc.).

Prin caracteristicile deosebite ce țin de port, tip de inflorescență sau culoare, crizantemele se pretează la realizarea diferitelor forme de cultură, prin tehnici speciale, însușite și practicate încă de la începutul organizării colecției: forme de pom, cascadă, piramidă, bonsai, evantai etc. ce sunt expuse pentru a evidenția aceste calități și perspectivele de utilizare în practicile horticole.

Printre noutăți se numără zârna de catifea, originară din Argentina, ale cărei fructe sunt surse de pigmenți violet, dar și planta de kerosen, originară din America de Sud, toxică pentru om

În cadrul serelor expoziționale va fi prezentată colecția de ardei iuți decorativi, care reunește 10 specii și subspecii, cu 125 de soiuri și hibrizi, dintre care 12 vor fi expuse pentru prima dată cu prilejul acestei ediții. În aceleași spații, vor fi prezentate 16 specii și soiuri ale genului Solanum, taxoni cu importanță științifică și economică, specii toxice și medicinale, printre noutăți numărându-se zârna de catifea, originară din Argentina, ale cărei fructe sunt surse de pigmenți violet, planta de kerosen, originară din America de Sud, toxică pentru om, dacă este ingerată, și iritantă, dacă este atinsă, dar și zârna africană, specie ale cărei frunze sunt bogate în vitamine și minerale. De asemenea, în sere vor fi expuse 200 de soiuri de dovleci decorativi, dar și soiuri de castraveți țepoși africani și mexicani, bureți vegetali, tigve, insulină vegetală sau castravetele amar, dovleacul de ceară ori pepenele de iarnă și tărtăcuța șarpe, specii care au origini geografice în diferite zone din America de Sud, Africa sau Asia.

Și la această ediție se va remarca, în spațiile exterioare, colecția de varză cu valoare decorativă, alimentară și medicinală, cu diferite origini. Așadar, un moment spectaculos din această toamnă este în pregătire la Iași.

[ad_2]

Sursa: bzi.ro
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments