Vești importante pentru sute de mii de șoferi! Neplata acestor taxe, pedepsită cu amenzi usturătoare

42


Cât de mare este amenda dacă nu plăteşti taxa de pod de la Feteşti în 2022? Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) recomandă conducătorilor auto ca taxa de trecere a podului peste Dunăre între Fetești și Cernavodă să se facă online sau prin SMS, ceea ce permite trecerea rapidă prin zonă. Amenda este de 10 ori mai mare decât taxa de trecere pentru cei care nu o plătesc în timp util.

Având în vedere faptul că urmează ziua de 1 Mai și sunt așteptate creșteri semnificative ale traficului pe relația București – Constanța și retur, recomandăm conducătorilor auto ca pentru utilizarea podului peste Dunăre între Fetești și Cernavodă, să achite tariful de trecere (peajul) înainte de plecarea în călătorie și, în special, să evite plata CASH pentru a nu se crea ambuteiaje în zona stațiilor de taxare.

Amintim faptul că peajul poate fi achitat astfel:

  • pe portalul CNAIR www.erovinieta.ro și prin intermediul aplicației eTarife (destinată telefoanelor mobile);
  • la distribuitorii autorizați (lista completă se poate verifica pe site-ul CNAIR la adresa www.cnadnr.ro).
  • prin SMS , la numarul 7577.

În cazul în care se optează pentru plata tarifului printr-unul din canalele menționate anterior, trecerea prin stația de taxare se va realiza pe benzile marcate cu semnul

În cazul în care s-a omis plata anticipată iar trecerea s-a efectuat pe benzile marcate cu semnul  , tariful poate fi achitat ulterior trecerii printr-unul din canalele menționate anterior, până la ora 24.00 a zilei următoare trecerii.

Trecerile achitate pot fi „utilizate” într-o perioadă de 12 luni de la data achitării.

Cu excepția peajului achitat prin intermediul SMS (canal prin care se poate achita tariful numai pentru câte o trecere), tariful poate fi achitat și pentru 2 sau 20 de treceri.

Utilizatorii sunt rugați ca, la achiziţionarea unor peaje, să verifice datele care sunt înscrise pe documentul emis de către distribuitorii autorizați ai CNAIR, în special numărul de înmatriculare al vehiculului, înainte de a certifica prin semnătură corectitudinea acestora. De asemenea, este important ca datele trimise prin SMS să fie verificate cu atenție înainte de confirmarea plății.

Amenda pentru neachitarea taxei de pod de la Feteşti, creşte în funcţie de capacitatea autovehiculului.

Pentru autoturisme o trecere pe podul de la Feteşti costă 13 lei, iar amenda este de minim 130 de lei, adică de 10 ori mai mare decât taxa de pod.

În cazul unui autovehicul care are între 9 şi 23 de locuri sau între 3,5 şi 12 tone, amenda este cuprinsă între 470 şi 940 de lei.

Un peaj achitat după expirarea termenului prevăzut de legislația în vigoare (după ora 24.00 a zilei următoare trecerii) nu poate fi luat în considerare pentru trecerea în cauză.

Totodată, Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere dorește să reamintească utilizatorilor că, pentru circulația pe rețeaua de drumuri naționale din România aflată în administrarea CNAIR este necesară achitarea rovinietei (tariful de utilizare a rețelei de drumuri naționale din România), se arată într-un comunicat  al CNAIR.


Sursa: bzi.ro