VIDEO de colectie! A murit Gordon Banks, eroul fazei cu Pele, considerata cea mai spectaculoasa parada din istoria fotbalului!

7Gordon Banks, legendarul portar al Angliei din anii ’60-’70, s-a stins  din viata ieri, la vârsta de 81 de ani, dupa o îndelungata lupta cu o boala necrutatoare.

„Banks of England”, asa cum era supranumit, a fost considerat unul dintre cei mai buni portari din istorie, alaturi de Lev Yashin (decedat în 1990 la vârsta de 60 de ani) si Dino Zoff (76 de ani).

Banks a ramas în istorie si pentru parada pe care a avut-o în fata legendarului Pele, la Mondialul din Mexic din 1970. Interventia englezului a fost numita cea mai spectaculoasa parada a secolului trecut.

Meciul a avut loc la editia din 1970, în faza grupelor, într-un meci câstigat pâna la urma de Brazilia cu 1-0, dupa golul lui Jairzinho din minutul 59.
Interventia lui Gordon Banks poate fi vizionata in video de mai jos, la secunda 55.

Gordon Banks, nascut în 1937, a jucat de-a lungul carierei pentru Chesterfield, Leicester City, Stoke City, Clevleland Stokers, Hellenic, Fort Lauderdale Strikers si St. Patrick’s  Athletic.
A strâns 73 de aparitii în nationala Albionului, alaturi de care a cucerit Mondialul din 1966, unicul din istoria Angliei.


Sursa: bzi.ro