[ad_1]
Zarzavat pentru ciorbe. Odinioară, când bunicii se pregăteau pentru iarnă, făceau inclusiv zarzavat. Aceasta era cea mai la îndemână variantă pentru a conserva pe iarnă legume, ca să le folosească la borşuri şi ciorbe. Metoda este folosită şi acum, cu precădere în mediul rural.
La oraş e mult mai simplu să mergi la supermarket, ca să cumperi legume proaspete. La ţară însă nu prea ai de unde. De aceea, raftul din cămară e varianta accesibilă. Ce zici, îţi pregăteşti şi tu câteva borcane de zarzavat pentru ciorbe? Uite cum se face.
Ingrediente:
- 4-5 kg roşii
- 1 kg ardei gras roşu
- 1 kg ardei kapia
- 1 kg morcovi
- 1 ţelina de mărime medie
- pătrunjel frunze după gust
- leuştean frunze după gust
- ţelină frunze după gust
- 2 rădăcini de păstârnac
- 2 rădăcini de pătrunjel
- 8-9 linguri sare pentru murături
Mod de preparare zarzavat pentru ciorbe:
Spală mai întâi toate legumele şi lasă-le să se scurgă foarte bine de apă. Ardeii se curăţă de cotoare şi semințe şi se toacă mărunt. Roşiile se taie cubuleţe. Morcovii se dau pe răzătoarea mare, iar restul rădăcinoaselor pe răzătoarea mai mică.
Pune toate ingredientele într-un vas mare, presară sarea şi amestecă bine. După o oră pune acest zarzavat pentru ciorbe în borcane, împreună cu zeama din vas. Înfiletează capacele şi sterilizează-le într-o oală.
Cum se sterilizează borcanele
Pune un prosop mai subţire pe fundul unei oale mari. Pune borcanele în ea, toarnă apă cât să le acopere, dă focul la minim şi lasă-le să fiarbă în jur de o oră. Dacă scade prea mult apa în acest interval, mai completeaz-o.
Pune borcanele apoi cu capacele în jos şi acoperă-le bine cu o pătură groasă. La fel poţi proceda şi în cazul sterilizării borcanelor cu zacuscă. Pe același raft din cămară poți pune și pepene murat sau sfeclă roșie murată.
Așa se conservă zarzavatul fără conservanți:
[ad_2]